Dostupni linkovi

Bivši ukrajinski obaveštajac u jednomesečnom pritvoru u Srbiji


Anton Naumov je 7. juna uhapšen na graničnom prelazu na jugu Srbije i sumnjiči se za pranje novca

Više javno tužilaštvo u Nišu potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se ukrajinski državljanin A.N. nalazi u jednomesečnom pritvoru u Srbiji koji mu je određen 9. juna.

Kako je RSE ranije izveštavao, reč je o nekadašnjem visokom zvaničniku Službe bezbednosti Ukrajine Antonu Naumovu koji je 7. juna uhapšen na graničnom prelazu na jugu Srbije i sumnjiči se za pranje novca.

Sa njim je u pritvoru i državljanin nemačke A.A, a protiv njih je Više javno tužilaštvo u Nišu pokrenulo istragu "zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca, kao saizvršioci", saopšteno je za RSE iz Tužilaštva.

Policija je ranije saopštila da je tokom pregleda njihovog automobila na graničnom prelazu između Srbije i Severne Makedonije pronašla više od 600 hiljada evra i oko 125.000 dolara u gotovini, kao i drago kamenje, čija je vrednost procenjena na oko 6.500 evra.

Terete se da su novac i drago kamenje, "za koje se sumnja da potiču iz kriminalnih delatnosti, nameravali da prenesu preko graničnog prelaza i iznesu iz Srbije", saopštila je policija 8. juna.

Advokat Andrija Naumova Viktor Gostiljac izjavio je za RSE da je njegov klijent u policiji negirao krivicu.

U Ukrajini optužen za veleizdaju

Naumov je Ukrajinu, prema saznanjima ukrajinskog servisa RSE, napustio nekoliko sati uoči ruske invazije 24. februara, a u svojoj zemlji je pod istragom zbog veleizdaje.

U drugoj polovini marta, ukrajinska policija je pretresla više lokacija zbog istrage koja je protiv Naumova pokrenuta po članu 111 Krivičnog zakonika ("izdaja").

Pretresi su obavljeni na više adresa, uključujući i one koje se pominju u istraživanju ukrajinskog servisa RSE o elitnim nekretninama tada visokog funkcionera Službe bezbednosti.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je Naumovu u aprilu 2022. oduzeo čin brigadnog generala.

"Nemam vremena da se bavim svim izdajnicima. Ali postepeno će svi biti kažnjeni. Zato Andrij Olehovič Naumov, bivši načelnik Glavnog odeljenja unutrašnje bezbednosti Službe bezbednosti Ukrajine, više nije general", rekao je Zelenski u video obraćanju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 14. juna za RSE potvrdio hapšenje Naumova u Srbiji, ali nije otkrio više detalja o tome da li će on biti isporučen Ukrajini.

Ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač izjavio je da se Naumov nije obraćao ambasadi za pomoć.

"On se za sada nije lično obraćao ambasadi za pomoć kao državljanin Ukrajine, koji ima potpuno pravo na to", izjavio je Tolkač za Radio televiziju Srbije 15. juna.

On je rekao i da je bolje sačekati "neki odgovarajući zahtev s njegove strane", kako bi ambasada dala odgovarajući odgovor na to i kako bi "poštujući zakone Srbije i Ukrajine mogli da razgovaramo o tom pitanju".

XS
SM
MD
LG