Dostupni linkovi

Međunarodni inspektori stigli u grad pored nuklearke Zaporižje


Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožja, najveća u Evropi, nalazi se u blizini grada Enerhodara.
Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožja, najveća u Evropi, nalazi se u blizini grada Enerhodara.

Nuklearni inspektori UN-a krenuli su u srijedu u grad u blizni nuklearne elektrane Zaporižja, javlja Reuters.

Novinar Reutersa koji prati tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u konvoju iz glavnog grada Kijeva rekao je da su inspektori stigli u obližnji grad Zaporižja u kojem će vjerovatno provesti noć prije nego što u četvrtak posjete nuklearku na teritoriji pod kontrolom Rusije.

Zvaničnici koje je postavila Rusije u području u blizini elektrane sugerisali su da bi posjeta mogla trajati samo jedan dan, dok su zvaničnici IAEA-e i Ukrajine najavili da će trajati duže.

Šef IAEA)Rafel Grosi (Rafael Gross) rekao je da će misija provesti nekoliko dana u krugu nuklearke Zaporižje u Ukrajini.

"Konačno se situacija mijenja nakon šest mjeseci napora. Mi ovdje imamo veoma važan zadatak da procijenimo realnu situaciju i da pomognemo stabilizaciji situacije što je više moguće", rekao je Grosi, prenio je Rojters.

Rafael Grossi
Rafael Grossi

Moskva se nada da će misija IAEA u nuklearnoj elektrani Zaporižje zaustaviti napore Kijeva sa ciljem izazivanja katastrofe, saopštila je takođe u srijedu portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je novinarima rekla da se Rusija nada da će misija natjerati Kijev da prekine nuklearnu ucjenu.

"Nadamo se da će posjeta stručnjaka IAEA nuklearnoj elektrani koja je planirana za danas pomoći da se ukrajinske vlasti zaustave u svojoj želji da izazovu nuklearnu katastrofu i da prekinu nuklearnu ucjenu", istakla je Zaharova.

Sjedinjene Države ocijenile su ranije ove sedmice da je "kontrolirano gašenje" nuklearne elektrane Zaporižjau južnoj Ukrajini, koju su okupirali Rusi, "najsigurnija opcija".

Pozvale su Moskvu da pristane na demilitariziranu zonu oko lokacije, gdje pojačane borbe izazivaju strahove od mogućeg masovnog curenja zračenja.

"Kao što smo mnogo puta rekli, nuklearna elektrana nije prikladno mjesto za borbene operacije", rekao je novinarima 29. avgusta portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada bi misija UN-ove agencije za nuklearnu sigurnost trebala stići u Kijev kasno 29. avgusta i brzo otputovati u nuklearnu elektranu koju su okupirali Rusi.

Stručnjaci IAEA-e trebali bi procijeniti fizičku štetu na postrojenju, utvrditi funkcionalnost sigurnosnih i sigurnosnih sistema, procijeniti uslove u kojem rade zaposleni i obaviti hitne zaštitne aktivnosti, navela je agencija.

UN i Ukrajina pozvali su na povlačenje vojne opreme i zaposlenih iz tvornice kako bi se osiguralo da ona ne bude meta u sukobu. Tu je poruku 29. avgusta ponovio ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba, dodajući da Rusija izlaže svijet opasnosti od nuklearne nesreće.

Kuleba je rekao da će misija IAEA-e biti "najteža u njenoj historiji" zbog aktivnih borbenih aktivnosti ruskih oružanih snaga i "vrlo otvorenog" načina na koji Moskva pokušava učiniti legitimnim svoje prisustvo u objektu.

Grupa direktora za neširenje nuklearnog naoružanja G7 pozdravila je vijest o posjeti IAEA-e i ponovo izrazila zabrinutost oko sigurnosti postrojenja pod kontrolom ruskih oružanih snaga.

"Ponovo potvrđujemo da nuklearna elektrana Zaporižja i električna energija koju ona proizvodi s pravom pripadaju Ukrajini i naglašavamo da bi pokušaji Rusije da isključi elektranu iz ukrajinske električne mreže bili neprihvatljivi", navodi se u saopštenju od 29. avgusta.

Vlasti su prošle sedmice počele dijeliti tablete joda stanovnicima koji žive u blizini fabrike u Zaporožju u slučaju izloženosti radijaciji.

Najveći dio zabrinutosti je usmjeren na sisteme hlađenja nuklearnih reaktora elektrane. Sistemima je potrebna struja, a elektrana je privremeno isključena 25. augusta zbog, kako su zvaničnici naveli, oštećenja dalekovoda od požara. Kvar rashladnog sistema može uzrokovati nuklearno topljenje.

Periodično granatiranje oštetilo je infrastrukturu elektrane, saopštio je Enerhoatom 27. augusta.

IAEA je 28. augusta izvijestila da su nivoi radijacije normalni, da rade dva od šest reaktora elektrane u Zaporižju i da su, iako još nije napravljena potpuna procjena, nedavne borbe oštetile cjevovod.

XS
SM
MD
LG