Dostupni linkovi

Ukrajina tvrdi da su njene snage oslobodile mnoga naselja


Američki državni sekretar Antony Blinken na sastanku sa ukrajinskim predsjednikom Zelenskim u Kijevu, 8. septembar, 2022.
Američki državni sekretar Antony Blinken na sastanku sa ukrajinskim predsjednikom Zelenskim u Kijevu, 8. septembar, 2022.

Ukrajina je u četvrtak podvrdila da sprovodi kontraofanzivu protiv ruskih snaga u kojoj je, saopšteno je, potvrdila "vojni proboj".

Tvrdnje ukrajinskih vlasti dolaze u trenutku kada je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) u iznenadnoj posjeti Kijevu, kojom prilikom je obećao još 2,8 milijardi dolara pomoći.

"Naši heroji su već oslobodili desetine naselja,"rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju naciji, prenosi agencija AFP.

Ukrajina je saopštila da su njene snage ostvarile dobitke na sjeveru, jugu i istoku zemlje, vraćajući zemlju koju su kontrolisale ruske snage.

"Ukupno, više od hiljadu kvadratnih kilometara je oslobođeno od 1. septembra", rekao je Zelenski. On je prethodno najavio ponovno zauzimanje Balaklije u istočnoj oblasti Harkova, grada koji je pod kontrolom ruskih snaga od početka marta.

U oblasti oko Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, "oslobođeno" je više od 20 gradova i sela, rekao je visoki vojni zvaničnik Aleksij Gromov.

Prethodno je Blinken u Kijevu obećao da će Sjedinjene Države (SAD) nastaviti sa pružanjem pomoći, kako je ocijenio , "sve dok agresija ne prestane i Ukrajina ne bude potpuno suverena".

On je istakao da će pritisak na Rusiju biti "sve teži i teži".

Pomoć "je garancija da možemo vratiti naše teritorije", rekao je Zelenski.

XS
SM
MD
LG