Dostupni linkovi

Ukrajinski predsjednik najavio ratni budžet sa fokusom na odbranu


Ukrajinski vojnici na oklopnom transporteru u blizini grada Bahmuta, oblast Donjecka, 7. septembar 2022.
Ukrajinski vojnici na oklopnom transporteru u blizini grada Bahmuta, oblast Donjecka, 7. septembar 2022.

Ukrajinski predsjednik rekao je da će budžet za sljedeću godinu biti ratni i da će za odbranu i sigurnost biti izdvojeno bilion hrivnji (27,4 milijardi dolara).

Vladimir Zelenski je u obraćanju rekao da će socijalne obaveze, poput isplate penzija, biti potpuno pokrivene, te dodao da će se troškovi koji nisu esencijalni morati umanjiti koliko je moguće.

Kazao je da je održao sastanak sa ministrom finansija Serhijem Marčenkom i drugim zvaničnicima.

"Jasno je da će ovo biti budžet zemlje koja je u ratu. Više od bilion hrivnji će sljedeće godine ići na sektor sigurnosti i odbrane. To će biti prioritet", naglasio je Zelenski.

Vlada će, dodao je, predstaviti plan o smanjenju trošenja u državnim preduzećima i institucijama, a bit će srezani i troškovi zvaničnika.

"Bit će osnovan specijalni fond za obnovu, koji će djelimično biti popunjen konfiskovanjem imovine Rusije", rekao je Zelenski o ideji koju je i ranije pominjao.

Ukrajina je procijenila da su troškovi rata u kombinaciji sa manjim poreskim prihodima doveli do fiskalnog deficita od pet milijardi dolara mjesečno, što je 2,5 posto predratnog bruto domaćeg proizvoda.

Ekonomisti su izračunali da je godišnji deficit domaćeg proizvoda 25 posto, u poređenju sa samo 3,5 posto prije ruske invazije na Ukrajinu, piše Reuters.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG