Dostupni linkovi

Ukrajina istražuje da li je Rusija koristila hemijsko oružje


Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malar rekla je da vojne vlasti istražuju indicije da je u Mariupolju možda korišćena fosforna municija
Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malar rekla je da vojne vlasti istražuju indicije da je u Mariupolju možda korišćena fosforna municija

Ukrajina je saopštila da proverava izveštaje da je Rusija možda koristila hemijsko oružje usred teških borbi u lučkom gradu Mariupolju, a Ujedinjeno Kraljevstvo upozorilo je na "odgovor" ako se pokaže da su informacije tačne.

Rusija je negirala optužbe, koje su usledile nakon ozbiljnih upozorenja zapadnih zemalja o potencijalnoj upotrebi hemijskog ili nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malar rekla je da vojne vlasti istražuju tvrdnje u Mariupolju da je neodređen broj ljudi patio od respiratornih i neuroloških bolesti nakon napada dronom.

Video-dnevnik iz Mariupolja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00

"Postoji teorija da bi to mogla biti fosforna municija", rekla je Malar u televizijskom intervjuu 12. aprila i dodala: "Zvanične informacije će doći kasnije".

Fosfor se ne smatra hemijskim oružjem, već zapaljivim oružjem koje izaziva teško sagorevanje. Tehnički nije nezakonito da vojska koristi fosfor, iako je gađanje civila bilo kojim oružjem zabranjeno Ženevskom konvencijom.

Nekoliko drugih ukrajinskih zvaničnika brzo je istaklo da izveštaji tek treba da budu potvrđeni.

Novinska agencija Interfaks izvestila je 12. aprila da su proruske separatističke snage u regionu takođe negirale da su koristile bilo kakvo hemijsko oružje.

Komentar Hane Malar usledio je dan nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izdao opšte upozorenje da zvaničnici "sa najvećom ozbiljnošću" shvataju rastući strah da bi se Rusija mogla okrenuti hemijskom oružju.

Ti strahovi su se pojačali pošto su ruske snage naišle na žestok ukrajinski otpor.

Proteklih dana Rusija je pomerila fokus sa Kijevske oblasti na istok Ukrajine, gde se očekuje ogromna ofanziva dok se hiljade vojnika, tenkova i teške artiljerijske opreme kreću ka regionu.

James Happy, zamenik britanskog ministra odbrane, rekao je za Sky News 12. aprila da London takođe pokušava da proveri izveštaje.

"Ako se uopšte koriste, onda([ruski) predsednik (Vladimir) Putin treba da zna da su na stolu sve moguće opcije u pogledu toga kako bi Zapad mogao da odgovori", rekao je Happy.

"Postoje neke stvari koje su van granica, a upotreba hemijskog oružja će dobiti odgovor", dodao je.

Portparol Pentagona John Kirby rekao je 11. aprila da je Vašington upoznat sa izveštajima o mogućoj upotrebi hemijskog oružja, ali nije mogao da ih potvrdi.

Borbe u Mariupolju traju nedeljama, stvarajući humanitarnu krizu za hiljade civila za koje se tvrdi da su još uvek zarobljeni u gradu.

Luka se smatra ključnom metom Moskve jer bi njeno zauzimanje pomoglo Rusiji da dobije kopnenu vezu između istočnih ukrajinskih oblasti pod kontrolom separatista koje podržava Moskva i Krima, koji je Rusija anektirala Ukrajini 2014.

Tokom ruske invazije na Ukrajinu, koja traje od 24. februara, stradalo je hiljade, a raseljeni su milioni ljudi.

XS
SM
MD
LG