Dostupni linkovi

Zelenski iznosi da bi Rusija mogla upotrebiti hemijsko oružje


"Vreme je da se ovaj paket (sankcija) napravi na način da sa ruske strane ne bismo čuli ni reči o oružju za masovno uništenje", poručio je Zelenski
"Vreme je da se ovaj paket (sankcija) napravi na način da sa ruske strane ne bismo čuli ni reči o oružju za masovno uništenje", poručio je Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedeljak da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini i pozvao Zapad da uvede snažne sankcije Moskvi koje bi odvratile čak i razgovore o upotrebi takvog oružja.

U ponedeljak su postojali nepotvrđeni izveštaji koji sugerišu da je hemijsko oružje korišćeno u opkoljenoj južnoj ukrajinskoj luci Mariupolj, prenosi Reuters.

"Mi se prema ovome odnosimo sa najvećom ozbiljnošću", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju u ponedeljak. Nije rekao da je hemijsko oružje već korišćeno.

"Želeo bih da podsetim svetske lidere da se o mogućoj upotrebi hemijskog oružja od strane ruske vojske već razgovaralo. A već tada je to značilo da je na rusku agresiju potrebno reagovati mnogo oštrije i brže", poručio je.

Petro Andrjuščenko, pomoćnik gradonačelnika Mariupolja, napisao je na svom Telegram kanalu da izveštaji o hemijskom napadu nisu potvrđeni i da očekuje da će kasnije dati detalje i pojašnjenja.

Video-dnevnik iz Mariupolja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00

Sekretar za štampu Pentagona John Kirby rekao je da su Sjedinjene Države upoznate sa tim izveštajima.

"U ovom trenutku ne možemo da potvrdimo i nastavićemo da pažljivo pratimo situaciju", rekao je Kirby. "Ovi izveštaji, ako su istiniti, duboko su zabrinjavajući i odražavaju zabrinutost koju smo imali u vezi sa potencijalom Rusije da u Ukrajini koristi različite agense za kontrolu nereda, uključujući suzavac pomešan sa hemijskim agensima", kazao je.

Ruska invazija, koja je počela 24. ferbuara i tokom koje je stradalo hiljade, a raseljeni milioni ljudi, pomerila se sa kapija Kijeva na istok Ukrajine, gde se očekuje ofanziva. Evropska unija je u ponedeljak saopštila da su dodatne sankcije Rusiji opcija.

"Vreme je da se ovaj paket napravi na način da sa ruske strane ne bismo čuli ni reči o oružju za masovno uništenje", rekao je Zelenski. "Naftni embargo protiv Rusije je neophodan. Svaki novi paket sankcija Rusiji koji ne utiče na naftu biće primljen u Moskvi sa osmehom".

XS
SM
MD
LG