Dostupni linkovi

Ukrajinski šef diplomatije kaže da je Mariupolj crvena linija za pregovore


Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba u Briselu, 7. april 2022.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba ponovio je u nedelju, 17. aprila, stav ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da bi eliminacija vojnika u Marijupolju mogla da bude "crvena linija" koja bi zaustavila mirovne pregovore.

Kuleba je rekao da Ukrajinci "nastavljaju svoju borbu", ali da grad faktički više ne postoji zbog masovnog razaranja.

Situaciju u Marijupolju je opisao kao strašnu i srceparajuću jer je su preostali ukrajinski vojnici i civili opkoljeni ruskim snagama.

Rusija je dala rok za predaju ukrajinskim snagama koji je istekao u dva sata po centralnoevropskom vremenu u nedelju, ali su ukrajinske snage odbile da se predaju.

Moskva tvrdi da je preuzela kontrolu nad opkoljenim i oštećenim lučkim gradom Mariupoljem, nakon bitke koja je trajala više nedelje, prenosi RFE/RL na engleskom jeziku.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je dan ranije, 16. aprila, da je "očistilo" gradsku oblast Mariupolja od ukrajinskih vojnika i da zarobilo nekoliko preostalih boraca u čeličani Azovstal, javili su ruski državni mediji.

Mariupolj, grad na obali Azovskog mora, pod opsadom ruskih snaga je već nekoliko nedelja, a prema podacima lokalnih ukrajinskih vlasti ubijeno je najmanje dvadeset hiljada ljudi.

Ruska invazija na Ukrainu koje je počela 24. februara, prema informacijama Ujedinjenih nacija, dovela je do toga da više od pet miliona ljudi pobegne iz zemlje.

XS
SM
MD
LG