Dostupni linkovi

Premijer Ukrajine tvrdi da se ukrajinske snage u Mariupolju nisu predale


Mariupolj, 14. apil 2022.
Mariupolj, 14. apil 2022.

Preostale ukrajinske snage u južnoj luci Mariupolj i dalje se bore i nastavljaju prkositi ruskom zahtevu da se predaju, rekao je u nedelju ukrajinski premijer Denis Šmihal za ABC, a prenosi agencija Rojters.

"Grad još uvek nije pao", rekao je Šmihal za ABC-jev program "Ove sedmice", dodajući da ukrajinski vojnici i dalje kontrolišu određene delove grada.

Tokom dana, istekao je ultimatum koji je ruska vojska postavila ukrajinskim vojnicima da polože oružje u luci Mariupolj, na jugoistoku zemlje, prenosi Rojters.

Eksplozije u Kijevu, granatiranje Harkiva

U glavnom gradu Ukrajine Kijevu u ranim satima u nedelju 17. aprila čule su se eksplozije, dan nakon što je ruska vojska pojačala garantiranje Harkiva, drugog grada po veličini u zemlji.

Nemačka novinska agnencija DPA, navela je da je ruski raketni napad oštetio infrastrukturu i u kijevskom predgrađu Brovari, 12 kilometara severistočno od glavnog grada Ukrajine.

Ukrajina je saopštila da prekida evakuaciju civila iz ratom zahvaćenog istoka zemlje, zbog nemogućnosti usaglašavanja uslova za povlačenje civila sa ruskim snagama, prenela je agencija AFP.

"Od jutros, 17. aprila, nismo uspeli da se dogovorimo sa okupatorima o prekidu vatre na putevima evakuacije. Zbog toga, nažalost, danas ne otvaramo humanitarne koridore", rekla je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Kako prenose agencije, sirene za vazdušni napad u Ukrajini oglasile su se tokom noći u skoro svim provincijama Ukrajine, a lokalni mediji pozvali su stanovništvo da ode do najbližih skloništa, navodi se u izveštajima agencija.


U Harkivu je u nedelju, od granatiranja poginulo pet, a ranjeno 13 osoba, objavile su lokalne vlasti.

Zelenski o Mariupolju

Tokom invazije, ruska vojska se ponovo fokusirala na istočni region Donbasa gde je Mariupolj glavna luka.

Moskva tvrdi da je preuzela kontrolu nad opkoljenim i oštećenim lučkim gradom Mariupoljem, nakon bitke koja je trajala više nedelje, prenosi RFE/RL na engleskom jeziku.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba ponovio je u nedelju, 17. aprila, stav ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da bi eliminacija vojnika u Marijupolju mogla da bude "crvena linija" koja bi zaustavila mirovne pregovore.

Kuleba je rekao da Ukrajinci "nastavljaju svoju borbu", ali da grad faktički više ne postoji zbog masovnog razaranja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zapretio je ranije da će prekinuti pregovore sa Moskvom, ukoliko ruske snage zbrišu preostale ukrajinske vojnike zarobljene u Mariupolju.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je dan ranije, 16. aprila, da je "očistilo" gradsku oblast Mariupolja od ukrajinskih vojnika i da zarobilo nekoliko preostalih boraca u čeličani Azovstal, javili su ruski državni mediji.

Oružane snage Ukrajine saopštile su juče, prenosi BBC, da se njene pomorske jedinice spremaju za rusko iskrcavanje u oblasti Mariupolja, nakon što su saopštile da je Rusija izvršila jurišne operacije u blizini morske luke.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je u intervjuu za CCN u subotu, 16. aprila, da međunarodna zajednica treba ozbiljno da shvati pretnju da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearne bombe u Ukrajini.

„Ne samo ja – ceo svet, sve zemlje moraju da budu zabrinute“, rekao je Zelenski 16. aprila američkoj novinskoj mreži.

Primedbe Zelenskog su usledile nakon komentara direktora CIA-e Bila Bernsa, koji je rekao da se pretnja da Rusija može potencijalno da iskoristi nuklearno oružje u Ukrajini “ne može olako shvatiti”.

Ruska invazija na Ukrainu koje je počela 24. februara, prema informacijama Ujedinjenih nacija, dovela je do toga da više od pet miliona ljudi pobegne iz zemlje.

XS
SM
MD
LG