Dostupni linkovi

Napredovanje Rusije u Luganjsku, Ukrajina dobila američke raketne sisteme


Ukrajinski vojnik u Severodonjecku
Ukrajinski vojnik u Severodonjecku

Ruska vojska proširila je kontrolu nad teritorijom u istočnoj Ukrajini nastojeći da preseče linije snabdevanja i opkoli ukrajinske snage, dok je ukrajinska vojska objavila u četvrtak, 23. juna, da joj stižu moćni višecevni američkih raketni sistemi za koje se nada da će omogućiti prevagu na bojnom polju.

Ukrajinske snage povukle su se iz nekih oblasti u blizini grada Lisičanska kako bi izbegle opkoljavanje pošto su ruske trupe poslale pojačanja i koncentrisali svoju vatrenu moć u tom području, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane. Grad se nalazi u provinciji Luganjsk, glavnom bojnom polju u ratu ruskog predsednika Vladimira Putina protiv Ukrajine.

Ukrajinski generalštab saopštio je da su ruske snage preuzele kontrolu nad selima Loskutivka i Raj-Oleksandrivka i pokušavaju da zauzmu Sirotin, naselje izvan gradskog administrativnog centra pokrajine, Sevjerodonjecka. Guverner Luganjska Serhij Gajdaj izjavio je za Asošijeted pres da Rusi „sve spaljuju“ u svojoj ofanzivi kako bi opkolili ukrajinske borce.

"Rusi napreduju ne štedeći municiju ili trupe, i ne ponestaje im ni jedno ni drugo," rekao je Gajdaj. "Oni imaju prednost u teškoj artiljeriji i broju vojnika," dodao je guverner Luganjska.

Nakon ponovljenih zahteva zapadnim saveznicima za teže naoružanje kako bi se suprotstavio prednosti Rusije u vatrenoj moći, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da je stigao odgovor u vidu američkih raketnih sistema srednjeg dometa.

"Leto će biti vruće za ruske okupatore. I poslednji za neke od njih," napisao je Reznikov na Tviteru, zahvalivši se SAD na "ovim moćnim alatima".

Zvaničnik američke odbrane potvrdio je u sredu da su sva četiri obećana veoma pokretljiva artiljerijska raketna sistema (HIMARS) u rukama ukrajinskih snaga, ali nije jasno da li su još korišćeni.

SAD su odobrile slanje sistema sa preciznim navođenjem krajem maja. Za upravljanje njima potrebno je oko tri nedelje obuke, a domet im je oko 45 milja (70 kilometara).

SAD planiraju da pošalju još 450 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući neke dodatne raketne sisteme srednjeg dometa, municiju i druge zalihe, rekli su američki zvaničnici u četvrtak, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Analitičari kažu da će napredni sistemi omogućiti ukrajinskim snagama veću preciznost u gađanju ruskih ciljeva. Nikola Sunhurovski iz Centra Razumkov, istraživačkog centra sa sedištem u Kijevu, rekao je da HIMARS imaju veći domet, preciznost i brzinu paljbe u poređenju sa sličnim sistemima sovjetskog dizajna koje su Rusija i Ukrajina koristile tokom četvoromesečnog rata.

U regionu Luganjska ukrajinske snage i dalje kontrolišu deo teritorije, "prkoseći Rusima i izazivajući njihov bes i želju da je spale do temelja," rekao je Gajdaj.

Ruske snage već nekoliko sedmica gađaju Severodonjeck artiljerijom, izvode vazdušne napade i, istovremeno, bore sa ukrajinskom vojskom od kuće do kuće. Ukrajinske snage ostaju sakrivene sa oko 500 civila u hemijskoj fabrici Azot, jedinom delu grada koji je još uvek pod kontrolom Ukrajine.

Ruska vojska kontroliše oko 95 odsto regiona Luganjsk i oko polovinu susedne Donjecke pokrajine, dve oblasti koje čine Donbas.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG