Dostupni linkovi

Više od 500 liječnika i medicinskih sestara ponudilo pomoć Ukrajini


Podrum perinatalnog centra u Kijevu, 2. mart 2022
Podrum perinatalnog centra u Kijevu, 2. mart 2022

Više od 500 liječnika i drugih medicinskih radnika spremno je pružiti medicinsku pomoć žrtvama ruske invazije u Ukrajini, piše agencija Interfax

Prema podacima Ministarstva zdravstva Ukrajine, više od 500 inozemnih medicinskih radnika već se prijavilo putem obrasca za registraciju, koji je objavljen na web stranici tog ministarstva.

Među njima su liječnici, medicinske sestre i bolničari iz zemalja Evropske unije (EU), Velike Britanije, Švicarske, Turske, Azerbajdžana, Izraela, SAD-a, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Indije, Jordana, Brazila.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara, borbe se vode u nekoliko ukrajinskih gradova uključujući Kijev, Sumi, Mariupolj, Odesu i Harkiv.

Lučki grad Marijupolj u četvrtak je pod kontinuiranim napadom, objavio je gradonačelnik Vadym Boichenko u videoporuci.

"Ne možemo ni ranjene skloniti s ulica, jer granatiranje ne prestaje", naveo je Boichenko.

Vlasti u Mariupolju optužile su Rusiju da je namjerno napala civilnu infrastrukturu grada na jugu Ukrajine, kako bi izvršila pritisak na stanovništvo.

"Opet nemamo ni svjetla, ni vode ni toplote. Uništavaju nam zalihe hrane, postavljaju nas u blokadu, kao u starom Lenjingradu", navodi se u saopćenju gradskog vijeća.

Prema podacima UN, u Ukrajini je od početka ruske invazije ubijeno 227 civila, 525 je ranjeno, dok je milion ljudi raseljeno.

XS
SM
MD
LG