Dostupni linkovi

Ukrajina: Lavina kritika zbog zakona za zabranu protesta


Proevropski demonstranti na mitingu u Kijevu, 16. januar 2014.
Proevropski demonstranti na mitingu u Kijevu, 16. januar 2014.
Ukrajinski parlament usvojio je zakon kojim se zabranjuju protesti, ne bi li se napokon rješili višemjesečnih demonstracija na ulicama. Ovaj je potez odmah izazvao lavinu kritika u Evropskoj uniji. Čelnici zapadnih zemalja strahuju za budućnost demokratije u Ukrajini.

Ambasador EU u Ukrajini Jan Tombinski upozorio je javnost da je zakon izglasan dizanjem ruku, a ne uz pomoć elektronike, što predstavlja teško kršenje procedure.

Zvanični se Kijev međutim nije uzbudio zbog ovih kritika. Novi zakonski akt predviđa da će se svako neovlašteno montiranje šatora, pozornica ili ozvučenja na javnim mjestima kažnjavati novčano, do 640 dolara ili do 15 dana pritvora.

Ljudi i organizacije koji pružaju usluge za nenajavljena okupljanja biće kažnjeni s preko 1000 dolara i do deset dana pritvora.

Osim ovoga, usvojeni su amandmani koji vladajućima dozvoljavaju skidanje imuniteta zastupnicima, bez obaveze da se prodje uobičajena procedura u specijalnim parlamentarnim komisijama.

Vadim Koleščenko, zastupnik vladajuće Stranke regija i jedan od autora novog zakona ovako je branio usvajanje novih propisa:

"Mirni protesti zaštićeni su Ustavom i važećim zakonom. Ali sva okupljanja koja su potencijalna opasnost za narod, koja paraliziraju aktivnosti državnih organa nisu mirne demonstracije."
Catherine Ashton
Catherine Ashton

No, aktivisti za ljudska prava i opozicioni čelnici tvrde da su nove odredbe samo način na koji se, zakonski, kritičari vlasti proglašavaju neprijateljima države.

"Ako kažem da Koleščenko djeluje protiv javnog interesa, smatraće to mojom političkom aktivnošću. Kad kažem prestanite mučiti ljude u zatvorima to će biti interpretirano kao miješanje u politiku. A svi koji budu u džepu imali par dolara, smatraće se stranim agentima", kaže borac za ljudska prava, Arkadij Buščenko.

Ukrajinski parlament takođe je izmijenio odredbe Kaznenog zakona. U cilju zaštite državnih službenika od svake vrste kritike, ponovno je uvedena kazna za klevetu, baš kao i odgovornost za „distribuciju ekstremističkih materijala“. Ne treba ni pominjati da su ti materijali široko definisani u zakonu, tako da se svašta može podvesti po inkriminaciju.

Od Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, do američkog State departmenta, svi su redom izrazili "duboku zabrinutost" zbog novih mjera.

Portparolka, visoke predstavnice za vanjsku politiku EU, Maja Kocijančič, prenijela je zabrinutost Catherine Ashton u vezi s događanjima u Kijevu.

"Ona je prije ostalog zabrinuta promjenama koje ograničavaju prava Parlamenta, ali i smanjivanjem slobode govora i medija, što je sve u suprotnosti s ukrajinskim međunarodnim obavezama. Zbog toga visoka predstavnica poziva predsjednika Janukoviča da preispita donesene promjene i da ih usaglasi s međunarodnim obavezama Ukrajine."
XS
SM
MD
LG