Dostupni linkovi

Ukrajina: U sukobima policije i demonstranta povređen i lider opozicije


Neredi u Kijevu, povređeni Jurij Lutsenko
Neredi u Kijevu, povređeni Jurij Lutsenko
Bivši ukrajinski ministar unutrašnjih poslova, a sada opozicioni lider Jurij Lutsenko smešten je na intenzivnu negu zbog povreda koje je zadobio u sukobima demonstranata i policije u Kijevu. Njegova supruga Irina izjavila je da je doživeo potres mozga prouzrokovan udarcem u glavu. Prema izveštajima sa mesta događaja povređeno je 10 demonstranata, dok u Ministarstvu unutrašnjih poslova tvrde da je povrede zadobilo i 20 policajaca.

Kijevsko tužilaštvo saopštilo je da je pokrenulo istragu kako o postupcima demonstranata, tako i policije.

Nemiri su izbili posle dosuđene šestogodišnje zatvorske kazne trojici muškaraca zbog pokušaja miniranja Lenjinove statue 2011. godine, što je izazvalo proteste njihovih pristalica koje tvrde da je proces namešten.

"Lekari su ustanovili povrede glave, potres mozga i otvorenu ranu na licu. Nije bio svestan sve vreme. Tražio je od građana da se ne svete, jer policija samo postupa po naređenjima", rekla je Irina Lutsenko o zdravstvenom stanju svog supruga za jednu opozicionu televiziju.

Prema rečima očevidaca, sukobi su eskalirali kada su demonstranti pokušali da spreče policijska vozila u transportu osuđenih muškaraca iz zgrade suda. Jedan od njih je i bio i Dmitro Bulatov.

"Kao što vidimo, vlasti nisu prekinule sa represijom. Nije im dovoljno to što nam ograničavaju prava, vlasti građane žele da strpaju na odsluženje višegodišnjih kazni. Samo zato što su javno govorili o svojim pravima. I žele da nam lome kosti", rekao je Bulatov za RSE.

Tenzije u Ukrajini se ne smiruju od kako je predsednik Viktor Janukovič u novembru zamrzao proces približavanja Evropskoj uniji.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG