Dostupni linkovi

Njemačka upozorava na 'jako opasnu situaciju', kompanije otkazuju letove za Kijev


Ukrajinski vojnici raspakuju protivtenkovske rakete Javelin, dostavljene avionom u sklopu paketa američke vojne podrške Ukrajini, na međunarodnom aerodromu Borispil u blizini Kijeva, 10. februara 2022.
Ukrajinski vojnici raspakuju protivtenkovske rakete Javelin, dostavljene avionom u sklopu paketa američke vojne podrške Ukrajini, na međunarodnom aerodromu Borispil u blizini Kijeva, 10. februara 2022.

Intenziviranje sukoba između Rusije i Ukrajine dovelo je do "izuzetno opasne situacije", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik njemačke vlade.

Sankcije Rusiji biće uvedene nakon daljih teritorijalnih povreda Ukrajine, rekao je glasnogovornik, dodajući da će zapadni partneri odlučiti šta će se kvalifikovati kao teritorijalna povreda.

Njemački kancelar Olaf Scholz razgovaraće telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u ponedjeljak popodne, saopšteno je na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare u Berlinu.

Otkazivanje letova

Air France, koji trenutno obavlja povratne letove iz Pariza za Kijev utorkom i nedjeljom, rekao je da je taj potez "mjera predostrožnosti" i da će kompanija "redovno procjenjivati situaciju".

Ukrajinski ministar infrastrukture rekao je u ponedjeljak da je oko 10 avio-kompanija prilagodilo svoje redovne letove za Ukrajinu zbog tenzija s Rusijom, ali je rekao da su njeni zračni koridori i dalje otvoreni i da su letovi prema toj istočnoevropskoj zemlji i dalje sigurni.

Njemačka Lufthansa saopštila je da od ponedjeljka zaustavlja letove za Ukrajinu, pridruživši se KLM-u koji je već obustavio letove.

Skandinavska aviokompanija SAS također je obustavila letove, dok je Air France odlučio otkazati svoje letove između Pariza i Kijeva u utorak kao "mjeru predostrožnosti" zbog rastućih tenzija između Rusije i Ukrajine.

"Trenutno otkazivanje letova brojnih stranih avio-kompanija diktira isključivo informacije o pogoršanju situacije, a ne stvarne promjene u sigurnosti", rekao je Oleksander Kubrakov na brifingu za novinare.

On nije imenovao aviokompanije i rekao je da "država radi na zamjeni otkazanih letova".

Kubrakov je rekao da je Ukraine International Airlines (UIA) već otvorio prodaju karata i povećao kapacitet aviona na dodatnim letovima od Kijeva do Minhena i Ženeve koje Lufthansa nije mogla da obavlja.

Sjedinjene Američke Države procjenjuju da je Rusija okupila do 190.000 vojnika oko Ukrajine, uključujući separatističke snage u regijama Donjeck i Lugansk na istoku te zemlje.

Zapadne zemlje strahuju od invazije, koju Rusija negira.

Izvor: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG