Dostupni linkovi

NATO upozorava Rusiju dok Ukrajina obilježava Dan jedinstva


Ruski tenkovi iz jedinica Zapadnog vojnog okruga vraćaju se u svoje stalne baze na nepoznatoj lokaciji u Rusiji, kako je 15. februara 2022. objavilo rusko ministarstvo odbrane.
Ruski tenkovi iz jedinica Zapadnog vojnog okruga vraćaju se u svoje stalne baze na nepoznatoj lokaciji u Rusiji, kako je 15. februara 2022. objavilo rusko ministarstvo odbrane.

NATO je ponovio poruku da će "svaka dalja ruska agresija na Ukrajinu imati ogromne posledice i imati visoku cenu", navodi se u deklaraciji koja je donesena nakon sastanka ministara odbrane zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza u Briselu.

Ministri su na kraju sastanka 16. februara izašli sa zajedničkom deklaracijom u kojoj izražavaju zabrinutost zbog velikog, ničim izazvanog i neopravdanog gomilanja ruske vojske u i oko Ukrajine i Belorusije.

"Pozivamo Rusiju, najčvršće moguće, da izabere put diplomatije i da odmah preokrene svoje nagomilavanje i povuče svoje snage iz Ukrajine u skladu sa svojim međunarodnim obavezama i obavezama. Ostajemo posvećeni našem dvostrukom pristupu Rusiji: snažnom odvraćanju i odbrani, u kombinaciji sa otvorenošću za dijalog", navodi se u deklaraciji.

Generalni sekretak NATO saveza Jens Stoltenberg je rekao da Alijansa tek treba da vidi dokaze na terenu o ruskim tvrdnjama o povlačenju.

Stoltenberg koji predsjedava dvodnevnim sastankom NATO ministara odbrane koji je počeo 16. februara, rekao je da postoje naznake da je Moskva voljna da nastavi dijalog što daje prostora za nadu da kriza u regiji može da se prevaziđe.

Ipak, Stoltenberg je takođe u sredu, 16. februara rekao da se čini kako se gomilanje ruske vojske nastavlja oko Ukrajine uprkos najavama Moskve o povlačenju.

"Čuli smo znake iz Moskve o spremnisti da se nastave diplomatski napori, ali do sada, nismo vidjeli nikakve dokaze o deeskalaciji", rekao je Stoltenberg pred sastanak NATO ministara odbrane, kako prenosi agencija France Presse (AFP).

"Naprotiv, čini se da Rusija nastavlja sa gomilanjem trupa", rekao je on, dodajući da "ostaje da se vidi da li se Rusija povlači".

Ukrajina 16. februara obilježava Dan jedinstva dok tenzije ostaju visoke usred upozorenja američkog predsjednika Joea Bidena da je invazija Rusije i dalje moguća, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Biden je rekao 15. februara rekao da Sjedinjene Države još uvijek nisu vidjele dokaze o povlačenju Rusije iz područja u blizini granice sa Ukrajinom. Ova izjava američkog predsjednika došla je nakon ranije najave iz Moskve da se počelo sa povlačenjem vojske.

"To bi bilo dobro, ali još nemamo potvrde za tako nešto", rekao je Biden dodajući da se procjenjuje da je preostalo još 150.000 ruskih trupa "na pozicijama koje predstavljaju prijetnju".

Biden je ponovio da će Sjedinjene Države biti spremne da nametnu stroge sankcije Rusiji ako izvrši invaziju na Ukrajinu, ali je iznio nadu da će diplomatija ipak da urodi plodom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je proglasio 16. februar zvaničnim Danom ujedinjenja u nadi da će takav potez potaknuti patriotizam nakon što su izvještaji SAD-a sugerisali da bi Rusija potencijalno mogla da pokrene napad već tog dana.

Američki predsjednik je upozorio da bi invazija Rusije na Ukrajinu bila "ogroman" gubitak za obje zemlje.

Činilo se da su se tenzije smanjile 15. februara nakon što se ruski predsjednik Vladimir Putin susreo sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Moskvi i izjavio da je otvoren za buduće pregovore sa Zapadom o njegovim zahtjevima.

"Pratimo vrlo pažljivo šta Rusija radio ko Ukrajine, ono što vidimo jeste da su oni povećali broj trupa te da je još trupa na putu."

Rusija je u srijedu rekla da su vojne vježbe u anektiranoj regiji Krima završene i da se vojnici vraćaju u svoje kasarne, dan nakon što je najavila povlačenje trupa sa granice sa Ukrajinom.

Njemačka ministarka odbrane Christine Lambrecht rekla je da se nastavlja gomilanje ruskih trupa na granici i da je "i dalje izvor zabrinutosti".

"Postoje signali koji nam makar daju nadu. Ali, važno je posmatrati da li ove riječi prate i djela", rekla je.

Stoltenberg je rekao da Moskva i dalje ima mogućnost da pokrene veliki napad na Ukrajinu, dodajući da je NATO "spreman na najgore".

Pozvao je Moskvu da provede kontinuirano povlačenje svojih snaga s granice i upozorio da Moskva "uvijek pomjera snage naprijed-nazad".

"Ako stvarno počnu da povlače snage, to je nešto što ćemo pozdraviti. Ali, ostaje da se vidi", rekao je.

"To što vidimo kretanje snaga, borbenih tenkova, ne potvrđuje pravo povlačenje."

Rusi u blizini ukrajinske granice žive po starom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

XS
SM
MD
LG