Dostupni linkovi

Rusija povlači dio trupa s granice prema Ukrajini, Zapad i dalje oprezan


Ruski tenkovi iz jedinica Zapadnog vojnog okruga vraćaju se u svoje stalne baze na nepoznatoj lokaciji u Rusiji, kako je 15. februara 2022. objavilo rusko ministarstvo odbrane
Ruski tenkovi iz jedinica Zapadnog vojnog okruga vraćaju se u svoje stalne baze na nepoznatoj lokaciji u Rusiji, kako je 15. februara 2022. objavilo rusko ministarstvo odbrane

Dio trupa u ruskim vojnim okruzima u susjedstvu Ukrajine vraća se u svoje baze nakon završetka vježbi, izvijestilo je u utorak, 15. februara rusko ministarstvo obrane, što je potez koji bi mogao deeskalirati trvenja između Moskve i Zapada.

Ruska novinska agencija Interfax citirala je ministarstvo rekavši da, iako se nastavljaju velike vježbe diljem zemlje, neke jedinice južne i zapadne vojne oblasti završile su svoje vježbe i počele se vraćati u bazu, prenio je Reuters.

Videosnimka koju je dostavilo rusko ministarstvo obrane i objavila novinska agencija RIA pokazuje da se neki tenkovi i druga oklopna vozila ukrcavaju na željezničke vagone.

"Jedinice Južne i Zapadne vojne oblasti koje su završile svoje misije već su počele s ukrcavanjem i danas će se željeznicom i cestama početi premještati u svoje garnizone. Odvojene jedinice će marširati pješice u sklopu vojnih konvoja", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Međutim, Konašenkov kaže da su neke vježbe još uvijek u toku.

"Oružane snage Rusije nastavljaju niz velikih vježbi za operativnu obuku vojnika i snaga. Sudjeluju praktički sve vojne oblasti, flote i zračno-desantne jedinice", dodao je.

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

''15. februar 2022. ući će u povijest kao dan kada je propala zapadna ratna propaganda. Oni su osramoćeni i uništeni bez ijednog ispaljenog metka", napisala je na Telegramu glasnogovornica Marija Zakarova.

Rusi u blizini ukrajinske granice žive po starom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Zapad i Ukrajina čekaju potpuno povlačenje

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba saopćio je da Rusija mora povući sve svoje preostale snage sa zajedničke granice.

"Ne vjeruj onome što čuješ, vjeruj onome što vidiš. Kad vidimo povlačenje, vjerovat ćemo u deeskalaciju", rekao je novinarima nakon vijesti da se neke ruske trupe vraćaju u svoje baze.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) kazao je novinarima u Bruxellesu da "do sada nismo vidjeli nikakvu deeskalaciju od strane Rusije na granicama s Ukrajinom".

"Rusija je grupirala borbene snage u i oko Ukrajine bez presedana od Hladnog rata. Sada je sve spremno za novi napad. Ali Rusija još ima vremena da se povuče, prestane se pripremati za rat i počne raditi na mirnom rješenju", naglasio je.

No, dodao je, "znakovi koji dolaze iz Moskve o diplomatskim naporima daju nešto razloga za oprezan optimizam".

Stoltenberg se obratio novinarima uoči dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a. Generalni sekretar je najavio da će se razgovarati o "potrebi za daljnjim povećanjem našeg obrambenog položaja".

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je u utorak, 15. februara da Rusija mora poduzeti konkretne korake, kao što je povlačenje vojnika, ''jer je do sada dala samo riječi''.

"Svaki pravi korak prema deeskalaciji bio bi razlog za nadu", rekla je Baerbock na konferenciji za medije sa svojim španjolskim kolegom Joseom Manuelom Albaresom nakon što je Rusija saopćila da su se neke trupe vratile u svoje baze nakon vježbi u blizini Ukrajine.

''Djelomično povlačenje ruskih vojnika s ukrajinske granice bilo bi izvrsna vijest ako se potvrdi'', rekao je španjolski šef diplomacije.

Albares je dodao da je diplomatsko rješenje još uvijek način za deeskalaciju krize i da nije bilo odbrambenog razloga da Rusija ima vojnike na granici.

I britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss je saopćila da bi Britanija trebala vidjeti potpuno povlačenje ruskih vojnika s granice s Ukrajinom kako bi vjerovala da Moskva nema planove za invaziju.

Rusija je grupirala više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, što je izazvalo strah od invazije, pogotovo jer zajedničke vježbe Moskve s Bjelorusijom od 10. do 20. februara znače da je Ukrajina gotovo u okruženju.

Iako je Moskva zanijekala da je ikada planirala napad na Ukrajinu, zahtijevala je pravno obavezujuće garancije od Sjedinjenih Država i Sjevernoatlantskog saveza (NATO) da Kijevu neće biti dopušteno da se pridruži tom vojnom bloku. Washington i Bruxelles dosad su odbijali dati takva obećanja.

Diplomatski napori

Njemački kancelar Olaf Scholz trebao bi se danas u Moskvi sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske i sigurnosne poslove Josep Borrell kazao je da je EU spreman razgovarati o "sigurnosnim zabrinutostima Rusije".

"Da bi se riješile brige svih, jedini način je sjesti stol i raspravljati", rekao je Borrell za BBC Radio 4, prenio je Reuters i dodao da, ako dođe do rata između Rusije i Ukrajine, Sjeverni tok 2 ne bi postao operativan.

Rusija je završila izgradnju kontroverznog plinovoda, ali njemački regulatori još nisu odobrili njegovu upotrebu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u ponedjeljak proglasio 16. februar "danom jedinstva".

Američki obavještajci su naznačili 16. februar kao navodno mogući datum za rusku vojnu akciju.

Gomilanje vojske i vojne opreme na granicama Ukrajine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
XS
SM
MD
LG