Dostupni linkovi

Visoka ukrajinska zvaničnica traži konstantnu vojnu pomoć Zapada


Municija, naoružanje i druga oprema spremni za isporuku u Ukrajinu, baza američkog ratnog vazduhoplovstva u Doveru, Delaver, SAD, 24. januar 2022.
Municija, naoružanje i druga oprema spremni za isporuku u Ukrajinu, baza američkog ratnog vazduhoplovstva u Doveru, Delaver, SAD, 24. januar 2022.

Zamjenica ministra odbrane Ukrajine je istakla da je toj državi potrebna konstantna vojna podrška zapadnih zemalja dok ne porazi ruske snage.

"Već smo ušli u produženi rat, i biće nam potrebna stalna podrška", rekla je Gana Maljar lokalnim medijima u nedjelju, 5. juna.

"Zapad mora razumijeti da njihova pomoć ne može biti jednokratna stvar, nego nešto što se nastavlja do naše pobjede", dodala je ona.

Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje pokušavaju da pomognu ratnim naporima Kijeva, bez direktnog uključivanja u sukobe.

Od početka rata, snabdijevaju Ukrajinu sa modernim naoružanjem čija se vrijednost mjeri milionima dolara.

SAD su ove nedjelje najavile da se u Ukrajinu šalje dalekometno naoružanje, kao dio paketa pomoći od 700 miliona dolara koji uključuje radar za vazdušni nadzor, još protivtenkovskih raketa kratkog dometa "Javelin", artiljerijsku municiju i helikoptere.

Rusija je upozorila da sa novim isporukama oružja, postoji rizik da Vašington stupi u direktan konflikt sa Moskvom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je da će "udariti na one ciljeve koje još nismo pogodili" u Ukrajini ako Zapad obezbijedi Kijevu oružje većeg dometa.

U odlomcima intervjua za državnu televiziju Rossia-1 emitovanog 5. juna, Putin je rekao da je "buka" oko davanja zapadnog oružja Ukrajini bila trik za izvlačenje sukoba.

Putin nije precizirao koje bi nove mete Rusija mogla da pogodi.

Rusija je pokrenula rat protiv Ukrajine 24. februara. Desetine hiljada ljudi su ubijene, a milioni raseljeni u više od 100 dana borbi od tada.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG