Dostupni linkovi

Putin prijeti gađanjem novih meta zbog zapadnog oružja za Ukrajinu


Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je da će "udariti na one ciljeve koje još nismo pogodili" u Ukrajini ako Zapad obezbijedi Kijevu oružje većeg dometa.

U odlomcima intervjua za državnu televiziju Rossia-1 emitovanog 5. juna, Putin je rekao da je "buka" oko davanja zapadnog oružja Ukrajini bila trik za izvlačenje sukoba.

Putin nije precizirao koje bi nove mete Rusija mogla da pogodi.

Rusija je pokrenula rat protiv Ukrajine 24. februara. Desetine hiljada ljudi su ubijene, a milioni raseljeni u više od 100 dana borbi od tada.

Rusija nije objavila mnogo informacija o svojim gubicima tokom sukoba, ali zapadni i ukrajinski analitičari kažu da su oni bili daleko veći nego što je Moskva prvobitno očekivala.

Ukrajina je tražila napredne sisteme za lansiranje višestrukih raketa kao što su M270 i M142 HIMARS kako bi mogla da nanese udare u pozadinu ruskih snaga.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je prošle sedmice da će Ukrajini obezbijediti sistem HIMARS nakon što je dobio uvjeravanja da se neće koristiti za gađanje ciljeva unutar Rusije.

Španski list El Pais objavio je 5. juna da Madrid planira da Ukrajini isporuči protivavionske rakete i borbene tenkove Leopard. Madrid planira da obuči ukrajinske vojnike u upotrebi oružja u bazi u Letoniji, gde je Španija već rasporedila 500 vojnika.

Putin je rekao da je novo oružje za Ukrajinu namijenjeno "da nadoknadi gubitke" ukrajinske opreme i da neće "u suštini ništa promijeniti".

"Ovo nije ništa novo", rekao je.

U izvodu iz istog intervjua objavljenom 4. juna, Putin je rekao da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništavali ukrajinske bespilotne letelice i "lomili ih kao orahe".

U gostujućem eseju u The New York Timesu 31. maja, američki predsjednik Joe Biden napisao je da je njegova administracija pristala da ukrajinskim snagama obezbijedi "naprednije raketne sisteme i municiju koja će im omogućiti da preciznije gađaju ključne ciljeve na bojnom polju u Ukrajini".

Međutim, dodao je da Sjedinjene Države "ne ohrabruju ili ne dozvoljavaju Ukrajini da nanese udar izvan njenih granica".

Sjedinjene Države oklijevale su da predaju tako tešku artiljeriju zbog zabrinutosti da bi to moglo provocirati Rusiju, kažu analitičari.

Neki analitičari kažu da je interna debata administracije o opskrbi oružjem izgubila dragocjeno vrijeme za Ukrajinu. "Sve naše odluke kasne", rekao je za RSE Ben Hodges, bivši komandant američke vojske u Evropi.

Uz izvještaje Reutersa, AP-a i AFP-a

XS
SM
MD
LG