Dostupni linkovi

Rusija tvrdi da je zauzela železnički čvor na istoku Ukrajine, Kijev negira


Satelitski snimak prikazuje tešku artiljeriju na položajima severno od Limana, 26. maj 2022.

Ruske snage su u subotu pojačale napad na ukrajinski grad Severodonjeck nakon što su saopštile da su zauzele obližnji železnički čvor Lajman, pojačavajući svoju ofanzivu u istočnom Donbasu.

Međutim, Hana Maljar, zamenica ukrajinskog ministra odbrane, rekla je da se bitka za Lajman nastavlja, preneo je sajt ZN.ua.

Ukrajinske snage će možda morati da se povuku iz poslednjeg džepa u regionu Luganska kako bi izbegle da budu zarobljene, rekao je guverner Luganska Serhij Gajdaj, dok ruske trupe napreduju na istoku, piše agencija Rojters.

Povlačenje bi moglo da približi ruskog predsednika Vladimira Putina njegovom cilju da u potpunosti zauzme regione Luganska i Donjecka na istoku Ukrajine.

Njegove trupe su se zauzele dve oblasti koje su zajedno poznate kao Donbas, dok su neke gradove sravnile sa zemljom, piše Rojters.

Gajdaj je rekao da su ruske trupe ušle u Sjeverodonjeck, najveći grad Donbasa koji još uvek drži Ukrajina, nakon što su danima pokušavali da tamo zarobe ukrajinske snage, ali je dodao da ruske snage neće moći da zauzmu oblast Luganska „kao što su analitičari predviđali“.

"Imaćemo dovoljno snage i resursa da se odbranimo. Međutim, moguće je da ćemo morati da se povučemo, da ne bismo bili okruženi", rekao je Gajdaj na Telegramu i dodao da je 90 odsto zgrada u Sjeverodonjecku oštećeno, a 14 višespratnica je uništeno u poslednjem granatiranju.

Govoreći za ukrajinsku televiziju, Gajdaj je rekao da je oko 10.000 ruskih vojnika stacionirano u regionu i da oni "pokušavaju da ostvare dobitke u bilo kom pravcu". Naglasio je da je nekoliko desetina medicinskih radnika boravilo u Sjeverodonjecku, ali da su se suočili sa poteškoćama da dođu do bolnica zbog granatiranja.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri informacije.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina štiti svoju zemlju „koliko naši trenutni odbrambeni resursi dozvoljavaju“.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je u subotu da su ukrajinske snage odbile osam napada u oblastima Donjecka i Luganska u prethodna 24 sata.

Napadi Rusije uključivali su i artiljerijske napade na oblast Sjeverodonjecka „bez uspeha“, navodi se u saopštenju.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Analitičari Instituta za proučavanje rata, istraživačkog centra sa sedištem u Vašingtonu, rekli su da će, iako su ruske snage počele direktne napade na naseljena područja Sjeverodonjecka, verovatno imati problema da zauzmu sam grad.

„Ruske snage su imale loše rezultate u operacijama na izgrađenom urbanom terenu tokom celog rata“, rekli su.

Ruske trupe su napredovale nakon što su prošle nedelje probile ukrajinske linije u gradu Popasna, južno od Sjeverodonjecka.

Ruske kopnene snage zauzele su nekoliko sela severozapadno od Popasne, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Postignuća Rusije na istoku usledila su nakon povlačenja njenih snaga sa prilaza glavnom gradu Kijevu i ukrajinske kontraofanzive koja je potisnula rusku vojsku iz drugog grada Ukrajine, Harkiva.

Ruske snage granatirale su delove Harkiva u četvrtak prvi put u nekoliko dana ubivši devet osoba, saopštile su vlasti. Kremlj negira da je ciljao civile u, kako je rekao, „specijalnoj vojnoj operaciji“.

Ukrajinski generalštab saopštio je u subotu, iako nije bilo novog napada na grad, da je bilo višestrukih ruskih udara na obližnje zajednice i infrastrukturu. Na jugu, gde je Moskva zauzela deo teritorije od invazije 24. februara, uključujući luku Mariupolj, ukrajinski zvaničnici kažu da Rusija ima za cilj da uvede trajnu vlast.

Na diplomatskom frontu, zvaničnici Evropske unije rekli su da bi do nedelje mogao biti postignut dogovor o zabrani isporuke ruske nafte morem, koja čini oko 75 odsto snabdevanja bloka, ali ne naftovodom, što je kompromis da se pridobije Mađarska i očisti put za nove sankcije.

Zelenski je optužio EU da se ustručava oko zabrane ruske energije, rekavši da blok finansira ruski rat i da odlaganje „samo znači da će više Ukrajinaca biti ubijeno“.

U telefonskom razgovoru sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, Putin je ostao pri svom stavu da se globalna kriza hrane izazvana sukobom može rešiti samo ako Zapad ukine sankcije. Nehamer je rekao da je Putin izrazio spremnost da razgovara o razmeni zatvorenika sa Ukrajinom, ali je dodao: „Složeno je pitanje da li je on zaista spreman da pregovara“.

I Rusija i Ukrajina su glavni izvoznici žitarica, a ruska blokada luka zaustavila je isporuke, što je dovelo do povećanja cena na globalnom nivou. Rusija optužuje Ukrajinu za miniranje luka.

Rusija je svoj napad delimično opravdala time što je osigurala da se Ukrajina ne pridruži vojnom savezu NATO predvođenom SAD, ali rat je naterao Švedsku i Finsku, obe neutralne tokom Hladnog rata, da apliciraju za pridruživanje NATO-u u jednoj od najznačajnijih promena u evropskoj bezbednosti poslednjih decenija, ocenjuje Rojters.

Rusija je napala Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG