Dostupni linkovi

Sastanak na vrhu EU i Ukrajine u februaru, pozvan Zelenski


Volodimir Zelenski i Charles Michel u Kijevu, april 2022.
Volodimir Zelenski i Charles Michel u Kijevu, april 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvan je na sastanak na vrhu Evropske unije (EU) i Ukrajine 3. februara, objavio je portparol predsjednika Evropskog vijeća.

Samit na kojem će Uniju predstavljati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen održaće se 3. veljače, rekao je Barend Leyts.

Zelenski je pozvan da dođe u Brisel, ali mjesto sastanka još nije potvrđeno.

Ukrajinski predsjednik je trenutno u Sjedinjenim Državama, na svom prvom putovanju izvan Ukrajine od početka rata 24. februara ove godine.

U obraćanju američkom Kongresu tokom prve inostrane posjete otkako je počela invazija na njegovu zemlju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je zastupnicima da njihov novac nije milosrđe, te da će Ukrajina pobijediti u ratu jer su ujedinjeni sa cijelim slobodnim svijetom.

"Ovo je previše za mene. Sve ovo za naše divne ljude, mnogo vam hvala", rekao je ukrajinski predsjednik na početku svog obraćanja Kongresu.

Zelenski je dočekan uz ovacije u prepunoj sali u kojoj su se nalazili zastupnici Senata i Zastupničkog doma Kongresa.

Tokom posjete Zelenskog Washingtonu najavljena nova pomoć SAD-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

"Danas najavljujem novi paket naše sigurnosne pomoći Ukrajini", poručio je američki predsjednik Joe Biden u Washingtonu 21. decembra.

Na pres-konferenciji u Bijeloj kući sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, Biden je kazao da paket pomoći uključuje i 1,85 milijardi dolara "što uključuje direktan transport opreme u Ukrajinu, kao i ugovore za isporuku municije, koja će Ukrajini biti potrebna u narednim mjesecima".

"Paket uključuje raketni sistem Patriot", dodao je Biden.

Zemaljski sistemi protuzračne odbrane, kao što je Patriot, napravljeni su da presreću dolazeće rakete.

Zelenski je američko slanje Patriota Ukrajini ocijenio "važnim korakom za stvaranje sigurnog zračnog prostora iznad Ukrajine".

XS
SM
MD
LG