Dostupni linkovi

Ambasada Ukrajine u Srbiji poziva na uklanjanje simbola 'Z'


Simbol "Z" istaknut na automobilu tokom protesta podrške ruskoj invaziji, mart 2022.
Simbol "Z" istaknut na automobilu tokom protesta podrške ruskoj invaziji, mart 2022.

Iz Ambasade Ukrajine u Beogradu saopštili su 29. marta da očekuju da predstavnici vlasti u Srbiji uklone obeležje "Z", oznaku ruskih vojnih snaga u Ukrajini, kojim, kako tvrde, obiluju zidovi, automobili, pa i tenk na stadionu.

U saopštenju Ambasade se navodi da simbol "Z" za Ukrajince znači "Ubij Ukrajinca".

"Očekujemo da će vlada Srbije preduzeti inicijativu da skloni ova genocidna gesla prema Ukrajincima i bar se pojaviti sa istom javnom izjavom u odbranu bratskog ukrajinskog naroda kao što je to uradila Ambasada", navodi se u saopštenju.

Oznake "Z" mogle su se videti na protestima koji su u Srbiji organizovale ultradesničarske grupe kao podršku ruskoj invaziji u Ukrajini.

Iz ambasade Ukrajine su u saopštenju podsetili da je Ukrajina zahtevala prekid bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine koje se često spominje u izjavama zvaničnika Srbije o ratu u Ukrajini.

Inače, 24. marta 1999. godine NATO je započeo bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije, a nakon neuspešnih pregovora o prekidu sukoba na Kosovu, koji su se vodili u Rambujeu i Parizu. NATO je ovu intervenciju preduzeo sa ciljem da spreči nasilje srpskih snaga nad kosovskim Albancima.

Srbija je glasala za rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska invazija, ali je odbila da se pridruži Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji u uvođenju širih sankcija Moskvi.

Više od 3,9 miliona Ukrajinaca je pobeglo od ruske invazije koja je počela 24. februara, saopštio je 29. marta UNHCR.

XS
SM
MD
LG