Dostupni linkovi

Zelenski najavio promene nakon navoda o korupciji, visoki zvaničnici podneli ostavke


Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Nekoliko visokih ukrajinskih zvaničnika podnelo je ostavke ili su otpušteni 24. januara pošto je predsednik države Volodimir Zelenski obećao da će iskoreniti korupciju iz svoje administracije usred skandala koji preti da naruši dosadašnju čvrstu podršku zapadnih zemalja rukovodstvu u Kijevu.

Potresi su usledili kada je Poljska poslala zvaničan zahtev Berlinu da ponovo izveze svoje tenkove nemačke proizvodnje "Leopard 2" u Ukrajinu. Berlin je primio zahtev Varšave, naveo je poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak (Mariusz Blaszczak) u tvitu.

Izvor iz nemačke vlade rekao je agenciji Rojters da je primljen zahtev Varšave za ponovni izvoz do 14 tenkova "Leopard 2A4" u Ukrajinu, iako Nemačka to nije odmah zvanično potvrdila.

Nemačka je u početku pokazala nespremnost da obezbedi takve tenkove samom Kijevu ili dozvoli trećim zemljama koje imaju tenkove "Leopard" da ih pošalju u Ukrajinu. No, Berlin je bio pod intenzivnim pritiskom Ukrajine i nekoliko NATO saveznika da promeni svoju poziciju i dozvoli izvoz "Leoparda".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je 24. januara da je uveren da će Alijansa uskoro pronaći rešenje za isporuku borbenih tenkova Ukrajini. "U ovom ključnom trenutku u ratu, moramo da obezbedimo naprednije sisteme Ukrajini i to moramo učiniti brže", rekao je Stoltenberg novinarima, posle razgovora sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom (Boris Pistorius).

Nemačka odbrambena grupa Rheinmetall je 23. januara saopštila da bi mogla da isporuči 139 borbenih tenkova "Leopard" Ukrajini ako bude potrebno u narednih nekoliko meseci.

Kremlj je u međuvremenu saopštio da nemačke isporuke tenkova Ukrajini neće doneti "ništa dobro budućim odnosima" između Berlina i Moskve. "To će ostaviti trajan trag", rekao je portparol Dmitrij Peskov 24. januara.

Do razvoja situacije sa mogućim isporukama tenkova došlo je u trenutku kada su ukrajinske vlasti krenule u suzbijanje korupcije, a tri visoka zvaničnika najavila su odlazak u utorak.

Rano 24. januara, zamenik šefa predsedničke administracije Kirilo Timošenko (Kyrylo Tymoshenko) saopštio je 24. januara da je podneo ostavku. "Zahvaljujem se predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom na poverenju i mogućnosti da činimo dobra dela svakog dana i svakog minuta", napisao je Timošenko u poruci na Telegramu i dodao "Hvala oružanim snagama što su spasile i odbranile našu zemlju".

Ubrzo nakon Timošenkove objave, zamenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov (Vyacheslav Shapovalov), koji je bio odgovoran za snabdevanje trupa hranom i opremom, takođe je podneo ostavku, navodeći "medijske optužbe" za korupciju.

U saopštenju na sajtu Ministarstva odbrane navodi se da je ostavka Šapovalova "dostojno delo" koje će pomoći da se zadrži poverenje u ministarstvo.

Takođe 24. januara, zamenik generalnog tužioca Aleksij Simonenko (Oleksiy Symonenko) je otpušten zbog, kako je Kancelarija generalnog tužioca rekla, pretresa visokih zvaničnika.

U saopštenju u kojem se najavljuje njegova smena nije naveden razlog za odluku, ali se navodi da je to "prema njegovoj sopstvenoj želji".

Dvojica zamenika ministara - Vjačeslav Nehoda (Vyacheslav Nehoda) i Ivan Lukerja (Lukerya) - takođe su podneli ostavke iz ukrajinskog Ministarstva za zajednice i razvoj teritorija 24. januara. Nehoda i Lukerija su potvrdili ove poteze na svojim Facebook stranicama.

Odlasci trojice zvaničnika usledili su nakon što je Zelenski 23. januara u svom noćnom obraćanju najavio da će izvršiti kadrovske promene na višim i nižim nivoima, nakon velikog skandala sa korupcijom koji je zahvatio Ukrajinu od ruske invazije.

Korupcijski skandal izbio je 22. januara, kada je istražni list optužio Ministarstvo odbrane da preplaćuje dobavljače za hranu za vojnike. Dobavljač je rekao da je u pitanju tehnička greška i da nije dat dodatni novac.

Ministarstvo je saopštilo da su optužbe neosnovane. Istog dana, zamenik ukrajinskog ministra za infrastrukturu priveden je pod sumnjom da je primio mito od 400.000 dolara zbog uvoza generatora u septembru, što on negira.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG