Dostupni linkovi

Ukrajina uspostavlja koridore za izvoz žitarica


Utovar žita u regionu Černihiva

Ukrajina je uspostavila dvije rute za izvoz žitarica, kroz Poljsku i Rumunjsku, kako bi spriječila globalnu prehrambenu krizu, izjavio je 12. juna zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmytro Senik.

Rekao je da je globalna sigurnost hrane ugrožena jer je ruska invazija zaustavila ukrajinski crnomorski izvoz žitarica, uzrokujući opću nestašicu i skok cijena.

Ukrajina je četvrti najveći svjetski izvoznik žitarica i kaže da se milioni tona žitarica nalaze u skladištima i ukrajinskim lukama, jer zbog rata ne mogu biti izvezene.

"Ukrajina je bila u pregovorima s baltičkim državama o dodavanju trećeg koridora za izvoz hrane. Te rute nisu savršene jer stvaraju određena uska grla, ali dajemo sve od sebe da razvijemo te rute", , rekao je Senik za Reuters.

Ova objava dolazi nakon što je Svjetska trgovinska organizacija upozorila da bi kriza s hranom uzrokovana ratom u Ukrajini, ukoliko ne bude intervencije, mogla trajati godinama.

Ukrajina je prethodno optužila Rusiju za krađu žitarica sa teritorija koje je okupirala.

Rusija je zauzela velike dijelove ukrajinske obale, blokirajući izvoz poljoprivrednih proizvoda i povećavajući cijenu žitarica. Moskva za prehrambenu krizu krivi sankcije koje ograničavaju i njen izvoz žitarica.

XS
SM
MD
LG