Dostupni linkovi

Ambasada Ukrajine pozvala političke stranke u Srbiji da prekinu saradnju s Putinovom partijom


Predsednik Rusije Vladimir Putin (levo) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraju posle polaganja venaca na Grob Neznanog vojnika posle Parade pobede povodom obeležavanja 73. godišnjice poraza nacista u Drugom svetskom ratu u Moskvi

Ambasada Ukrajine u Srbiji pozvala je 13. marta političke snage u Srbiji „koje se izjašnjavaju za evropski civilizacijski izbor“, kao i upravu glavnog grada Beograda da prekinu svaku saradnju sa Jedinstvenom Rusijom, partijom ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Pre svega pozivamo rukovodstvo Srpske napredne stranke da odmah raskine Sporazum o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom, obraćamo se sa odgovarajućim pozivom i svim ostalim političkim snagama Srbije koje se izjašnjavaju za opšteljudske vrednosti“, navodi se u saopštenju Ambasade.

Ambasada Ukrajine je pozvala Gradsku upravu Grada Beograda da prekine odnose sa rukovodstvom Moskve i da jasno definiše svoj stav o bratskom gradu Kijevu, koji vojska Ruske Federacije bombarduju već 18 dana.

U saopštenju se navodi da ovaj poziv nije upućen političarima u Srbiji koji direktno dobijaju finansijskog sredstva režima u Moskvi ili ga podržavaju iz ideoloških razloga, kao ni onima koji u Beogradu organizuju mitinge podrške Rusiji

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) je krajem 2018. godine potpisala je Sporazum o saradnji sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom. Sličan sporazum je bivši predsednik naprednjaka i nekadašnji predsednik Srbije Tomisalv Nikolić potpisao 2010. godine.

Predstavnik SNS-a koji je potpisao sporazum i aktuelni ambasador Srbije u Sjedinjenim Državama, Marko Đurić, je u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da sporazumi imaju simboličan karakter, ali da je ovaj više od toga.

"Jer veoma jasno definiše brojne oblasti saradnje. Na primer, dogovorena je razmena iskustava u oblastima stranačke saradnje, organizacionog rada, omladinske saradnje, ekonomskog razvoja", navodi Đurić.

Među vladajućim srpskim političkim strankama najveća privrženost Rusiji vidljiva je u stranci Nenada Popovića - Srpskoj narodnoj partiji (SNP). Popović, inače ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije, među retkima je, ako ne i jedini srpski političar, koji je prisustvovao svečanoj inauguraciji Vladimira Putina u Kremlju početkom maja 2018. godine.

Osim SNS-a, sporazum sa Jedinstvenom Rusijom su potpisale i opozicione Demokratsta stranka Srbije (DSS), te desničarski pokret Dveri.
Ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je vojnu invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Tokom 18 dana rata, ruske snage granatiraju veliki broj ukrajinskih gradova.

Prema podacima UNHCR-a, do sada je iz zemlje izbeglo preko dva miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG