Dostupni linkovi

Srpski saveznici Putinove politike


Poseta predsednika Srbije i lidera vladajuće Srpske napredne stranke Moskvi i Vladimiru Putinu u oktobru 2018.
Poseta predsednika Srbije i lidera vladajuće Srpske napredne stranke Moskvi i Vladimiru Putinu u oktobru 2018.

Vladajuća partija Aleksandra Vučića, Srpska napredna stranka (SNS), potpisala je Sporazum o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom, strankom ruskog predsednika Vladimira Putina. Dokument je u Moskvi potpisao Marko Đurić u svojstvu potpredsednika Glavnog odbora SNS.

Đurić, inače direktor Kancelarije za Kosovo, Za Radio Slobodna Evropa (RSE), kaže da su odnosi Srbije i Rusije poslednjih godina "podignuti na, do sada, neviđen nivo".

Interesantno je, međutim, da takav sporazum između dve stranke već postoji. Još u oktobru 2010. godine potpisao ga je, Tomislav Nikolić, osnivač i tada lider SNS.

Govoreći o razlozima nedavnog potpisivanja, Đurić u pisanoj izjavi za RSE navodi da svi sporazumi imaju simboličan karakter, ali da je ovaj više od toga.

"Jer veoma jasno definiše brojne oblasti saradnje. Na primer, dogovorena je razmena iskustava u oblastima stranačke saradnje, organizacionog rada, omladinske saradnje, ekonomskog razvoja", navodi Đurić.

On objašnjava "da Srbija ima prirodnu potrebu da na političkom i diplomatskom planu uspostavi veze sa jednom od najmoćnijih država sveta". Kao direktor Kancelarije za Kosovo, Đurić takođe retko propušta priliku da istakne ulogu Rusije kada je reč o rešavanju kosovskog problema.

"Očekujem da Rusija u svim prilikama u međunarodnoj areni nastavi da podržava legitimnu borbu i insistiranje Srbije na poštovanju međunarodnog prava kao i da nastavi dosledno da brani pravo malih država na vođenje suverene politike", kaže Đurić za RSE.

Sagovornici Radija Slobodna Evropa smatraju da je ovakva vrsta saradnje najvećim delom usmerena na unutrašnjepolitičku srpsku scenu odnosno na, kako navode, podilaženje, ne malom, rusofilskom građanstvu Srbije.

Profesor Fakulteta političkih nauka Boban Stojanović smatra da je korišćenje dobre saradnje sa Rusijom usmereno i ka samom članstvu vladajuće stranke.

"Jer, kao što i znate, SNS negde jeste proevropska ali sam iskreno ubeđen i sa velikim brojem članova i simpatizera koji su na neki način proruski orijentisani. Tako da Srpskoj naprednoj stranci to sigurno može da znači i zbog svojih birača koji su više, tako da kažem, okrenuti ka Putinu nego ka Zapadu", objašnjava Stojanović.

Nekadašnja predsednica Demokratske stranke Srbije (DSS) i sada bivša članica te stranke, Sanda Rašković Ivić, svojevremeno je i sama potpisala sporazum saradnje između DSS i Jedinstvene Rusije.

Rašković Ivić, za RSE ocenjuje da je to više bio "akt o dobrim namerama", a jedino što se u konkretnom smislu realizovalo bila je razmena omladinaca. Komentarišući sporazum ruske vladajuće stranke sa naprednjacima, ona ocenjuje da ta saradnja ima isključivo političku konotaciju.

"Znamo da kod ovog rusofilskog biračkog tela u Srbiji, koje nije malo, svaka poseta Vučića Putinu i svako pominjanje Putina donosi određene poene. Tako mislim da i ta priča potpisivanja strateškog partnerstva ima predizborni karakter i karakter privlačenja glasova ruskih dušica", smatra Rašković Ivić.

Među vladajućim srpskim političkim strankama najveća privrženost Rusiji vidljiva je u stranci Nenada Popovića - Srpskoj narodnoj partiji (SNP). Popović, inače ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije, među retkima je, ako ne i jedini srpski političar, koji je prisustvovao svečanoj inauguraciji Vladimira Putina u Kremlju početkom maja ove godine. Svoje dobre političke i poslovne veze sa Rusijom ne krije, a u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da je veoma zadovoljan saradnjom njegove SNP i Jedinstvene Rusije.

"Mislim da u budućnosti treba tražiti stalno nove modele, ne samo partijske saradnje. Ali pogotovo, to je važno, kako doći do toga da birač, bio on mlad, srednjih, godina ili penzioner, glasa za neku partiju. Kako da se pomogne penzionerima, kako da se pomogne mladima kako da pomognemo u rešavanju ključnih problema za mlade. To je zapošljavanje ili dobijanje stana", objašnjava Popović.

Politička saradnja se, dodaje, podrazumeva.

"Svaku podršku smo dobili od strane Jedinstvene Rusije što se tiče pitanja Kosova. Potpuna podrška našem teritorijalnom integritetu, za njih je Kosovo isključivo integralni deo Srbije. Takođe, i što se tiče Dejtonskog sporazuma, partneri iz Jedinstvene Rusije potpuno podržavaju Republiku Srpsku, podržavaju suverenu BiH, ali po Dejtonskom sporazumu. Ni više ni manje", kaže Popović.

Saveznik Putinove stranke u Srbiji je i opozicioni, desničarski pokret Dveri koji je takođe ozvaničio saradnju sa Jedinstvenom Rusijom. Dveri, koje svoj program baziraju na evroskepticizmu, smatraju da je saradnja Srbije i Rusije čak i nedovoljna. Lider Dveri Boško Obradović za RSE kaže da dve države nemaju dovoljno kvalitetnu političku, ekonomsku i vojno-bezbednosnu saradnju. On dodaje da bi njegov pokret podržao SNS u nameri da sarađuje sa Putinovom strankom ako bi se ta saradnja značajno uvećala.

"Problem sa SNS i njenom spoljnom politikom jeste što je to najčešće samo jedno reklamiranje marketing i jedna propaganda. Konkretno, kroz višegodišnju saradnju SNS sa Ruskom Federacijom i toliki broj susreta između Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, mi nismo još videli određene pomake koji bi doneli neku ekonomsku ekspanziju i neka rešenja koja bi vodila ka nekom značajnijem prisustvu, recimo, srpskih proizvoda na tržištu Rusije ili na tržištu evroazijske ekonomske unije", kaže Obradović.

Za opozicione, demokratski orijentisane, stranke saradnja naprednjaka i Jedinstvene Rusije jeste prirodan savez. Poslanik Demokratske stranke (DS) u srpskom parlamentu Balša Božović kaže da to nije ništa neuobičajeno s obzirom na to da se radi o partijama koje dele isti sistem vrednosti.

"I jedna i druga stavljaju slobodu i suverenitet države iznad slobode pojedinca. I u Rusiji i u Srbiji se zloupotrebljavaju razne službe bezbednosti kako bi politička elita mogla nesmetano da vlada i radi šta joj pada na pamet. Tu su građanska prava sužena, često ne postoje. I u tom smislu me ne čudi ni ova vrsta saradnje s obzirom da si i SNS i Jedinstvena Rusija, na neki način, demagoške i populističke partije koje nemaju utemeljenje u vrednostima moderne Evrope", smatra Božović.

A kada se pogledaju evropske stranke sa kojima Jedinstvena Rusija sarađuje reč je, u najvećem broju slučajeva, o strankama koje su desničarsko populističke, evroskeptične, sa jakom nacionalističkom crtom. U Austriji je to Slobodarska partija Austrije, u Italiji Severna liga, u Nemačkoj Alternativa za Nemačku i Mlada alternativa za Nemačku.

Gde se uz njih uklapa Srpska napredna stranka, ako imamo u vidu da je, bar deklarativno, evropski orijentisana? Profesor Boban Stojanović smatra da SNS prosto želi da zahvati celokupan prostor.

Druga strana Putinova, bez puta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00

"Jer u svom biračkom telu imaju od krajnjih levičara do krajnjih desničara. Od onih koji su za neku vrstu socijalizma do onih koji su ekstremni desničari u pogledu polukomunizma, poštovanja vere, tradicije, nacije i slično", objašnjava Stojanović.

Podsetimo na to da Jedinstvena Rusija u Srbiji ima izuzetno bliske kontakte sa ekstremno desničarskim pokretom Zavetnici. Predstavnici tog, po nacionalizmu poznatog pokreta, pre godinu dana su u Moskvi predstavili, "svoju strategiju odbrane Kosova". Tom prilikom, njihov domaćin u glavnom gradu Rusije bio je zamenik sekretara generalnog saveta Jedinstvene Rusije, Sergej Železnjak, inače poslanik ruske Dume.

Kada je reč o regionu, Jedinstvena Rusija veoma blisko sarađuje sa strankom Milorada Dodika. Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je sa Jedinstvenom Rusijom formalno potpisao sporazum o strateškom partnerstvu u septembru 2011. godine.

Srpska napredna stranka, odnosno njen funkcioner Marko Đurić, nedavno se sastao i sa predsednikom Komisije za međunarodnu saradnju Generalnog saveta Jedinstvene Rusije Andrejom Klimovim. On je, tom prilikom, najavio da je Putinova stranka spremna da u 2019. godini ponudi strateško partnerstvo Srpskoj naprednoj stranci.

Na pitanje šta to konkretno znači, Đurić za RSE kaže da o konkretnim detaljima ne može da govori, budući da sporazum još ne postoji, ali je najavio da će nakon posete Vladimira Putina Beogradu, najavljene za januar, dve stranke organizovati sastanak na, kako kaže, najvišem nivou.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG