Dostupni linkovi

Ukinut pritvor optuženom za ratni zločin silovanja Ademu Kostjerevcu


Adem Kostjerevac
Adem Kostjerevac

Sud Bosne i Hercegovine donio je 19. oktobra rješenje kojim je optuženom za ratni zločin silovanja Ademu Kostjerevcu ukinut pritvor.

Optuženom, pravosuđu BiH izručen iz Sjedinjenih Američkih Država, određena je mjera zabrane napuštanja boravišta, na način da se optuženom zabranjuje napuštanje mjesta boravišta, odnosno njegovo kretanje se ograničava na područje općine Hadžići, kod Sarajeva, koju ne može napustiti bez prethodnog odobrenja Suda, izuzev ukoliko ga napušta da bi se pojavio u ovom predmetu po pozivu Suda ili Tužiteljstva BiH, saopćeno je iz Suda.

Optuženom su određene i mjera zabrane putovanja, a u cilju izvršenja ove mjere naređeno je privremeno oduzimanje važećih putnih isprava – pasoša izdatih na ime optuženog Adema Kostjerevca, te je zabranjeno izdavanje novih pasoša i korištenje lične karte za prelazak državne granice, kao i mjera obaveznog javljanja nadležnom državnom organu.


Ove mjere zabrane trajat će dok za tim postoji potreba, a najduže do eventualnog upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora ili do drugačije odluke Suda.

Kontrola neophodnosti daljeg trajanja mjera zabrane vršit će se po isteku svaka dva mjeseca. Optuženi je upozoren da mu može biti određen pritvor ako prekrši obaveze iz izrečenih mjera zabrane.

Optužnica tereti optuženog Adema Kostjerevca za počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. KZ SFRJ.

Optužnica, koja je potvrđena 14. aprila 2015. godine, tereti Adema Kostjerevca da je kao pripadnik Vojne policije i Muslimanske brigade Zvornik, Armije BiH, od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine na području opštine Zvornik za vrijeme rata u BiH “prisilio na seksualni odnos jednu ženu civila srpske nacionalnosti”.

U saopćenju Tužiteljstva BiH od 18. juna 2020., kada je Kostjerevac uhapšen, piše kako je "silovanje i zlostavljanje prouzročilo je gubitak trudnoće žrtve, koja je bila u poodmakloj trudnoći".

Kostjerevac je prije 17 godina sa suprugom odselio u Sjedinjene Američke Države, gdje je uhapšen 23. augusta 2019. nakon podnošenja zahtjeva za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

Protiv njega je Posebni odjel za ratne zločine podigao optužnicu, nakon što je 2015. godine otkriven i lociran u suradnji s partnerskim institucijama u SAD, te ispitan u svojstvu osumnjičenog. Nakon podizanja optužnice, proveden je postupak za njegovo izručenje pravosuđu BiH – navodi se u saopćenju Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH traga za više desetina osumnjičenih za ratne zločine, za koje postoje saznanja da se nalaze u inostranstvu i intenzivno se poduzimaju aktivnosti za njihov pronalazak i izručenje pravosuđu BiH.

XS
SM
MD
LG