Dostupni linkovi

Pritvoren Adem Kostjerevac optužen za ratni zločin silovanja


Adem Kostjerevac

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je na prijedlog Tužilaštva BiH odredio pritvor Ademu Kostjerevcu, optuženom za silovanje trudne žene srpske nacionalnosti tokom rata u BiH.

Pritvor može trajati najduže dvije godine od lišavanja slobode optuženog, odnosno najkasnije do 19. juna 2022. godine ili do drugačije odluke Suda, saopšteno je iz Suda BiH.

Optuženi Kostjerevac je izručen pravosuđu BiH iz Sjedinjenih Američkih Država. Nakon izručenja na teritoriju BiH, 18. juna ove godine, uhapsili su ga policijski djelatnici Granične i Sudske policije BiH.

Optužnica, koja je potvrđena 14. aprila 2015. godine, tereti Adema Kostjerevca da je kao pripadnik Vojne policije i Muslimanske brigade Zvornik, Armije BiH, od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine na području opštine Zvornik za vrijeme rata u BiH “prisilio na seksualni odnos jednu ženu civila srpske nacionalnosti”.

U saopštenju Tužilaštva BiH od 18. juna 2020., kada je Kostjerevac uhapšen, piše kako je “silovanje i zlostavljanje prouzročilo je gubitak trudnoće žrtve, koja je bila u poodmakloj trudnoći.”

https://www.slobodnaevropa.org/a/30217147.html

Kostjerevac je prije 17 godina sa suprugom odselio u Sjedinjene Američke Države, gdje je uhapšen 23. augusta 2019. nakon podnošenja zahtjeva za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

Protiv njega je Posebni odjel za ratne zločine podigao optužnicu, nakon što je 2015. godine otkriven i lociran u suradnji s partnerskim institucijama u SAD, te ispitan u svojstvu osumnjičenog. Nakon podizanja optužnice, proveden je postupak za njegovo izručenje pravosuđu BiH – navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH traga za više desetina osumnjičenih za ratne zločine, za koje postoje saznanja da se nalaze u inostranstvu i intenzivno se poduzimaju aktivnosti za njihov pronalazak i izručenje pravosuđu BiH.

XS
SM
MD
LG