Dostupni linkovi

Direktor bolnice u Tuzli traži od Šmita da omogući nabavku aparata za radioterapiju


Prostor Kliničkog centra u Tuzli, 27. mart 2020.
Prostor Kliničkog centra u Tuzli, 27. mart 2020.

Šekib Umihanić, vršitelj dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, pozvao je 15. aprila visokog predstavnika Christiana Schmidta da izmjenom Zakona o javnim nabavkama omogući toj zdravstvenoj ustanovi kupovinu uređaja za radioterapiju, koja je blokirana više od godinu dana.

Uređaji za radioterapiju u UKC-u Tuzla nisu u funkciji od 17. februara 2023. od kada oboljeli od raka iz tog dijela Bosne i Hercegovine nalaze na listama čekanja za liječenje u bolnicama u Sarajevu, Zenici i Mostaru.

Klinička bolnica u Tuzli mjesecima ne uspijeva kupiti novi uređaj zbog poništenih tendera za nabavku lineranog akceleartora i prateće opreme.

Tenderi su poništavani zbog žalbe jedne kompanije koja je optuživala bolnicu da pokušava posao "namjestiti" drugom proizvođaču.

U tuzlanskom kliničkom centru demanirali su ranije te optužbe, te tvrde da im je cilj nabaviti uređaj koji će biti prikladan za što veći broj pacijenata.

Tendere za nabavku aparata za radioterapiju nekoliko je puta poništavao Ured za razmatranje žalbi BiH, zbog sumnje u nezakonitost tenderske dokumentacije.

Prema jednom od rješenja toga ureda, u koji je ranije uvid imao RSE, tender je poništen na temelju navoda žalbe koja se odnosila na "ograničavanje konkurencije i mijenjanje tehničkih specifikacija kako bi se pogodavalo samo jednoj kompaniji".

Umihanić je na konferenciji za novinare u Tuzli kazao da su do sada iscrpljene sve pravne mogućnosti, a u intervenciji visokog predstavnika vidi najbrže rješenje za oko 100 pacijenata koji čekaju na radioterapiju.

Direktor tuzlanskog UKC-a nije bio dostupan Radiju Slobodna Evropa (RSE) za pojašnjenje kakve konkretno zakonske izmjene očekuje od visokog predstavnika, te da li je nabavka mogla biti odblokirana raspisivanjem tendera kojim bi bila uvažene primjedbe kompanije koja je uložila žalbe.

Umihanić je, također, rekao kazao da tuzlanska bolnica ima sporazume prema kome se dio pacijentata na radioterapiju upućuje u bolnice u Zenici, Mostaru i Banjaluci, prenosi Fena.

Po njegovim riječima, sa Kliničkim centrom u Sarajevu, koji je u proteklom periodu primao pacijente iz tuzlanske bolnice, takvog sporazuma više nema "jer je kod njih u toku instalacija opreme".

"Ukoliko ova situacija potraje, nažalost, neki od njih neće dočekati radioterapiju", rekao je Umihanić u Tuzli, prenosi Fena.

Poziv za rješavanje problema uputio je i Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije BiH te humanitarnim organizacijama.

Nabavku aparata za radioterapiju, sa 7,75 miliona maraka (oko 3,8 miliona eura) financira Vlada Tuzlanskog kantona, dok je predviđeno da tuzlanski klinički centar osigura 2,2 miliona maraka (oko 1,1 milion eura).

XS
SM
MD
LG