Dostupni linkovi

Predsjednica RS ukazom ponovo dozvoljava negiranje genocida u tom bh. entitetu


Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske
Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske (RS) donijela je ukaz prema kojem u tom bosanskohercegovačkom entitetu ne važe izmjene krivičnog zakona BiH, koje je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

U Službenom glasniku RS je objavljen ukaz o proglašavanju dva zakona u RS. Prvi se odnosi na neprimjenjivanje Inzkovog zakona u RS, a drugi se odnosi na zabranu "omalovažavanja i izrugivanja" RS-a.

Inzko je krajem jula nametnuo izmjene krivičnog zakona BiH kojima se uvodi krivična odgovornost za negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

"Proglašavam zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi zakon o dopuni krivičnog zakona BiH koji je Narodna skupština RS usvojila na dvadesetoj posebnoj sjednici održanoj 30. jula 2021. godine", navedeno je u ukazu Željke Cvijanović.

U članu 1. se kaže da se “odluka visokog predstavnika neće primenjivati na teritoriji RS”.

U članu 2 piše da "nadležni organi RS neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primjene odluke visokog predstavnika, dok se u članu 3 precizira da će zakon RS stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je 30. jula, po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.

Zastupnici u NSRS-u usvojili su i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno izmjene ovog zakona, kojim će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

Zakonom o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika konstatira se da se ta odluka i njome nametnute izmjene Krivičnog Zakona BiH "neće primjenjivati na teritoriji RS", te da "u primjeni Inzkove Odluke nadležni organi RS neće surađivati s nadležnim organima BiH".

Predloženim izmjenama i dopunama Кrivičnog zakonika RS dodaje se član 280a kojim su predviđene zatvorske kazne za „povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda“.

Tako je predviđena kazna zatvora do tri godine za onoga "ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu".

Kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina predviđena je "ako je djelo izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim".

Ustavni sud Republike Srpske krajem septembra je utvrdio da vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda nije povrijeđen zakonom o neprimjenjivanju odluke Visokog predstavnika o zabrani negiranje genocida.

Ustavni sud RS, također, je utvrdio da vitalni nacinalni interes Bošnjaka nije povrijeđen ni dopunama Krivičnog zakona RS, kojim se predviđaju zatvorske kazne za one koji RS nazivaju „genocidnom i agresorskom tvorevinom“.

Ustavni sud RS je zaključio da se ovi zakoni „jednako odnose na sve građane“.

Prethodno na sjednici zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske (RS), 20. augusta, nije postignuta saglasnost o aktima koji su razmatrani u vezi sa vetom Bošnjaka na odluku o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika i Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo je 5. augusta mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa odnosno uložio veto na te zakone.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali i ostali političari iz Republike Srpske (RS) ne učestvuju u radu institucija BiH nakon što je, krajem jula, bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izmjenama Krivičnog zakona BiH zabranio negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG