Dostupni linkovi

Ukaljani dragulj: Gradnja na ukrajinskoj obali Crnog mora


Nedovršeni stambeni kompleks Aura Apart gleda na plažu na južnom dijelu Odese.
Nedovršeni stambeni kompleks Aura Apart gleda na plažu na južnom dijelu Odese.

Piše: Dan Peleschuk

S okolnim vikendicama u mediteranskom stilu i skromnim niskim kućama, vijugavi spust prema javnoj plaži Zlatna obala mogao bi biti šarmantan - da nije ogromne betonske gromade koja izbija odozdo.

Ovdje, na južnoj periferiji ukrajinskog crnomorskog lučkog grada, posjetioci plaže kupuju grickalice i suvenire u blizini nedovršenog 15-etažnog stambenog kompleksa Aura Apart, visokog sivog kostura za koji kritičari kažu da predstavlja sve češću i često nelegalnu gradnju koja upropaštava karakteristični šarm Odese, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

"Ovaj je projekat najnezakonitiji", rekao je Oleg Mihailik, lokalni aktivista za borbu protiv korupcije. "Krši apsolutno sve."

Odavno njegovana zbog bogate istorije, kulturne raznovrsnosti i prostranih plaža, Odesa se može pohvaliti opuštenom primorskom atmosferom. U istorijskom centru, kraljevske zgrade nižu se uz ulice bogate drvećem, a dvorišta prizivaju priče Isaka Babelja skrivene na gotovo svakom bloku. Niže, labirint tunela vijuga gradom - koji krije jedan od najvećih podzemnih labirinata na svijetu.

VIDEO: Bunkeri, kosti i piće: Jezive misterije katakombi u Odesi

Kao najpoznatiji primorski dragulj Ukrajine, Odesa se nadmeće s Krimom, crnomorskim poluostrvom koji je pod kontrolom Moskve otkako ga je Rusija zauzela 2014. godine, šaljući trupe i održavajući referendum koji su Kijev, Zapad i većina zemalja odbili kao nelegitiman.

Ali grad je također pogođen posebno visokim stepenom korupcije, tvrde aktivisti, istraživački novinari i zvaničnici. Predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je Odesu utočištem krijumčara nakon što su vlasti prošle godine uhapsile takozvanog "kuma krijumčarenja", istaknutog lokalnog preduzetnika.

Gradonačelnik Henadi Truhanov i dalje je pod istragom nakon što je optužen da ne govori istinu o svom bogatstvu.

Naročito vidljiv pokazatelj pošasti korupcije je nekontrolisani stambeni razvoj: Mnoge građevine flagrantno krše razne zakone o zgradama i zemljištu, zahvaljujući sumnjivoj dokumentaciji i saučesnicima - a potom rezultiraju velikim gubicima za investitore ako projekti propadnu.

To je ponosnim mještanima, kao i onim koji se bore da svoju zemlju oslobode korupcije i lošeg upravljanja, bolno gledati.

"Korupcija uništava potencijal divnog grada", rekao je Aleksandar Stepanijuk, advokat nevladine organizacije ’Zajednički cilj’ sa sjedištem u Odesi, koja se na sudu bori protiv nelegalne gradnje.

Rupe u zakonu

Iako nije jedinstven za Odesu, stručnjaci kažu da je problem ovdje posebno akutan. Prema riječima advokata za promet nekretninama Volodimira Kopota, čija firma sa sjedištem u Kijevu nadgleda tržište nekretnina, 76 odsto novih stambenih zgrada u Odesi smatra se "rizičnim" ulaganjima, u poređenju s oko 55 odsto u glavnom gradu Ukrajine.

Dvake godine turisti hrle u ukrajinski crnomorski lučki grad Odesu.
Dvake godine turisti hrle u ukrajinski crnomorski lučki grad Odesu.

To je zbog pravne odgovornosti s kojom se građevinski preduzetnici suočavaju zbog prekršaja, poput gradnje bez dozvola, posjedovanja neispravne dokumentacije, duga ili suočavanja s već postojećim pravnim postupkom. U slučaju Aure, tvrde lokalni mediji, kompleks je prvobitno odobren kao gostinjska kuća za porodice - a ne stambena zgrada s više spratova - i sagrađen je na zemljištu određenom kao rekreaciona zona.

Zahvaljujući prijedlogu Mihailika, regionalni sud je u julu opozvao njegovu dozvolu. Ali na tu presudu trenutno je uložena žalba.

Kad se ovakvi projekti raspadnu, investitori - obično oni koji žele kupiti stan - često ispaštaju zbog toga. Prema Mihailiku, jedna popularna shema uključuje buduće vlasnike kuća koji su prevareni, da postanu "pridruženi" članovi poslovnog subjekta kojeg je stvorila građevinska firma. To im navodno oduzima bilo koju stvarnu mogućnost u procesu donošenja odluka i ostavlja ih finansijski izloženim kao da su dobrovoljno uložili svoj novac.

U slučajevima kada su zgrade uspješno dovršene, poznato je da građevinske firme imaju različite troškove koje pokrivaju investitori.

Mihailik je doživio slične mahinacije iz prve ruke: godinama je na sudu zbog stana u koji je uložio novac davne 2006. godine, ali mu nikada nije isporučen. Tvrdi da je firma predala stambeno naselje drugom građevinskom preduzetniku, koji je u tom procesu izmijenio registrovanu adresu i ostavio ga praznih ruku.

"Samo su mi ga uzeli", kaže on, "i ne mogu ništa dokazati."

Ono što takve sheme omogućavaju, kažu aktivisti, jesu mreže saradnje među utjecajnim građevinskim firmama i navodno nepoštenim službenicima. Od odobravanja lažnih planova gradnje do blokiranja pokušaja kupaca da povrate vlasništvo nad svojim obećanim stanovima, stručnjaci kažu da graditelji, korumpirane birokrate i suci koji su im na raspolaganju imaju snažan arsenal resursa.

Dograđivanje, za koje aktivisti kažu da se dešava kao pošast u Odesi, odražava širi problem korupcije u Ukrajini - dugogodišnji izazov za zemlju koja se bori s ekonomskim problemima i gotovo sedmogodišnjim ratom sa separatistima na istoku koje podržava Rusija.

Stambeni kompleks Aura Apart visok je 15 spratova.
Stambeni kompleks Aura Apart visok je 15 spratova.

Mnoge uzastopne vlade obavezivale su se da će to riješiti ali nisu uspjele postići toliko napretka koliko bi reformisti i zapadni čelnici, koji kažu kako je iskorjenjivanje korupcije presudno za suzbijanje uticaja Moskve, željeli vidjeti.

Prema riječima Kopota, iz kijevske firme ‘Monitor.Estate’ građevinski sektor je istaknuto područje na kojem se spajaju moćni poslovni interesi i slomljeni pravosudni sistem.

"Ko će procesuirati te ljude kad su svi partneri?", rekao je.

Dva pisana zahtjeva za komentare Odjelu za kontrolu arhitekture i građevinarstva gradskog vijeća u Odesi ostala su bez odgovora.

Borba za prava

Ipak, u ovom gradu od gotovo milion ljudi, aktivisti protiv nelegalne gradnje nižu pobjede koje smatraju malim ali značajnim. Nedjeljama nakon presude protiv Aure, Stepanijuk i njegova organizacija također su se proslavili nakon što je sudac donio sličnu odluku protiv ‘Grafa u Morje’, jednog od nekoliko kontroverznih projekata tik uz obalu do Aure.

To je primjer pritiska koji civilno društvo može izvršiti na lokalne zvaničnike u zemlji u kojoj je politička moć uglavnom decentralizovana. Prozivanje suca preko Fejsbuka (Facebook) s apelom "da nas ne iznevjeri" može ići daleko, smatra Stepanijuk.

Odesa je poznata po svojim prostranim plažama.
Odesa je poznata po svojim prostranim plažama.

"Dajemo im do znanja da jednostavno neće nastaviti da lete ako prekrše zakon ili donesu nezakonitu presudu", rekao je, dodajući da mnogi suci suosjećaju s njihovim nedaćama, ali im je teško odoljeti pritisku.

Uprkos tom odmjerenom uspjehu, Stepanijuk i istomišljenici kažu da međusobno povezana priroda ovih shema, kao i ogroman iznos novca, dovodi do bitki na višem nivou. Ako niži sud presudi u njihovu korist, rekao je, vjerovatno je da će odbrana presude biti teža u drugostepenom postupku.

I iako je aktivizam još uvijek moguć, on nosi svoje rizike. Mihailik, na primjer, vjeruje da su njegovi napori na razotkrivanju lokalne korupcije ono što je dovelo do drskog pokušaja oduzimanja njegovog života u centru Odese u septembru 2018. godine.

Lako je preživio prostrijelnu ranu na prsima i još uvijek radi na oporavku jedne ruke. No, nastavlja da se bori jer, kako kaže, vladavina zakona u Odesi - i u cijeloj Ukrajini - visi o koncu.

"Sve se radi na takav način kako bi se novac ljudi mogao ukrasti", rekao je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG