Dostupni linkovi

FIFA primila mito za Južnu Afriku, Copa America turnir..


Rafael Esquivel, Nicolas Leoz, Jeffrey Webb, Jack Warner, Eduardo Li, Eugenio Figueredo i Jose Maria Marin
Rafael Esquivel, Nicolas Leoz, Jeffrey Webb, Jack Warner, Eduardo Li, Eugenio Figueredo i Jose Maria Marin

Sedam visokih dužnosnika upravnog odbora FIFA-e uhapšeno je u Zürichu. Osumnjičeni su korupciju, odnosno podmićivanje u vrijednosti više od 150 miliona dolara. Grupa je u pritvoru gdje čeka izručenje Sjedinjenim Američkim Državama. Hapšenje stiže neposredno pred izbor prvog čovjeka FIFA-e, a za to mjesto i dalje kao favorit figurira Sepp Blatter, čovjek čiji su prvi saradnici u srijedu ujutro pohapšeni.

"FIFA zvaničnici primili su mito za dodjeljivanje Svjetskog prvenstva u fudbalu Južnoj Africi 2010. godine", saopštila je glavni tužilac SAD Loretta Lynch na press konferenciji održanoj u New Yorku, nakon hapšenja sedam čelnika svjetske kuće fudbala u Švajcarskoj.

Lynch je sa ostalim predstavnicima istražnih organa SAD saopštila podatke o američkoj istrazi u ovom slučaju.

Takođe tvrdi da je bilo podmićivanja i tokom izbora za predsjednika FIFA-e 2011-e, kao i za Copa America turnir, koji će se održati u SAD-u 2016.

Sedam sportskih zvaničnika uhapšenih u Švajcarskoj u četvrtak ujutro, 27.maja, su među 14 optuženih koji se terete za korupciju i primanje mita, kako se procjenjuje, više od 150 milona dolara u periodu od 24 godine.

FIFA vođstvo je "koristilo svoje pozicije za uzimanje mita", rekla tužiteljica Lynch. "To su činili stalno, iz godine u godinu, turnir za turnirom", navela je.

Samo jedan od optuženih, bivši potpredsjednik FIFA-e, Jack Warner je uzeo 10 milona dolara mita od južnoafričke vlade za Svjetsko prvenstvo 2010. godine, navedeno je u optužnici.

SAD zbog ovog slučaja traže izručenje devet FIFA dužnosnika.

Ministarstvo pravde Švajcarske Federacije u saopštenju je ranije objavilo da američke vlasti sumnjiče uhapšene za primanje mita, sve od devedesetih godina prošloga stoljeća. Posao je dogovaran na američkom tlu, a novac prebacivan preko računa u Sjedinjenim Državama.

Na temelju toga američko pravosuđe traži izručenje uhapšenih, a švajcarske vlasti to mogu odobriti odmah.

Osim Warnera, među onima koje su u srijedu ujutro priveli policajci u civilnim odijelima iz hotela "Baur de Lac" u Zürichu, pristiglim na godišnju Skupštinu Svjetske fudbalske asocijacije, su i Jeffrey Webb - čelnik Konfederacije za Sjevernu i Srednju Ameriku, te Karibe, Eduardo Li iz Kostarike, Urugvajac Eugenio Figueredo, predsjednik Vrhovnog fudbalskog saveza Južne Amerike, te Rafael Esquivel, Nicolas Leoz i Jose Maria Marin.

Švajcarci su takođe otvorili zasebnu istragu oko dodjeljivanja turnira Svjetskog kupa 2018. Rusiji i 2022. Kataru.

Njihova je policija je saopštila kako će ispitati deset članova Izvršnog odbora FIFA-e koji su učestvovali u glasanju kada su ove dvije zemlje odabrane za domaćine turnira.

"To je početak, a ne kraj istrage", rekao je vršilac dužnosti američkog okružnog tužioca za u New York Kelly Currie.

Rusija je ranije u srijedu saopštila da nemaju što da kriju u ovoj istrazi.

„Nije bilo nikakvog ispitivanja u vezi kampanje za dodjeljivanje Svjetskog kupa Ruskoj Federaciji 2018-e. Trenutno niti jednog zvaničnog dovođenja u pitanje prava Rusije da organizuje Svjetski kup nije bilo. Naši planovi se neće promijeniti“, rekao je Igor Anaških iz ruskog parlamentarnog sportskog komiteta.

Blatterovo umijeće preživljavanja

Mediji, pak, već komentarišu da FIFA pokušava sebe da predstavi kao žrtvu, nakon što su vlasti Švajcarske i SAD provele brzu akciju u kojoj je uhapšeno sedam vodećih zvaničnika FIFA-e, ali ne i četvorostruki predsjednik, 79-godišnji Sepp Blatter, koji se nada i petom mandatu na godišnjoj Skupštini Svjetske fubalske organizacije zakazanoj za petak.

Pitanje je, naravno, hoće li se i kako sada održati Skupština, imajući u vidu aktuleni razvoj događaja.

Sepp Blatter
Sepp Blatter

Tužiteljka Lynch je u srijedu rekla da se predsjednik FIFA-e Sepp Blatter ne tereti u ovom slučaju.

Iako se već duže špekuliše u brojnim upitnim i nelegalnim radnjama u svjetskoj kući fudbala, akcije policije u srijedu šokirala je mnoge, iako su prema riječima portparola FIFA-e Waltera de Gregoria, oni sve incirali.

Mi sarađujemo sa njima, obezbjeđujemo sve potrebne informacije, jer ovo je u našem interesu“, kaže i dodaje:

Ovo je za dobro FIFA-u. Nije dobro u svjetlu našeg imidža, niti je dobro za našu reputaciju, ali je dobro u smislu čišćenja naše organizacije.”

Portparol De Gregorio je novinarima je na upit o Blatteru rekao:

Ne pleše u kancelariji, niti je opušten....Samo je veoma staložen i u potpunosti sarađuje sa svima. Mislim, nije srećan pa kaže: 'Au ovo što se dešava je kul'. Ali on zna da su ovo posljedice onoga što smo mi inicirali. Iznenađenje je samo da se dogodilo danas, ali ne i da se dogodilo.”

Jedan švajcarski list Blattera u šali naziva "tamni knez fudbala“, ili jednostavno "Don Blatterone" – aludirajući na kuma iz istoimenog filma Francisa Forda Coppole.

"On je umjetnik preživljavanja", kaže član Skupštine FIFA-e Roland Buechel.

"Ništa se ne lijepi za njega, uvijek se nađe neko između njega i mita", komentariše Buechel.

Neki stari prijatelji opisuju Blattera kao čovjeka s obje noge na zemlji. Drugi koji su radili s njim kažu da je osoba koja ne zaboravlja nikome ko mu se usprotivi, navodeći brojne primjere onih koji su otpušteni jer su se usudili suprostaviti se vrhovnom vođi.

Ranije ovog mjeseca Blatter je kazao kako je svjestan toga da su neki od njegovih bivših kolega pod istragom, ali je negirao da je i sam uključen.

O brojnim nelegalnim radnjama u FIFA-i godinama se špekulisalo. Jedni poslovi koji nikada nijesu dovođeni u sumnju bili su ugovori sa sponzorima i prava za televizijske prijenose.

Jedan od velikih sponzora, njemački proizvođeč sportske opreme Adidas, čiji je sponzorski ugovor sa njima na snazi do 2030-e, apelovao je na FIFA-u nakon svega da uspostavi mnogo transparentnije standarde etike i saradnje u svemu što rade.

FIFA je ranije za petak zakazala godišnju skupštinu na kojoj trebaju izabrati novog predsjednika. Blatteru, koji traži i peti mandat, glavni protivnik je jordanski princ Ali Bin Al-Husein koji je nakon hapšenja zvaničnika Svjetske asocijacije izjavio da je ovo "tužan dan za fubal”.

Princ Ali je rekao da je FIFA-i "potrebno rukovodstvo koje će moći uspostaviti povjerenje stotina miliona fubalskih navijača širom svijeta".

James Comey, director FBI-a, sa press koneferencije u New Yorku je poručio da su uhapšeni FIFA čelnici oteli nevinost globalno popularnom sportu i da „niko nije iznad niti izvan zakona“, a američka državna tužiteljica Loretta Lynch da će "iskorijeniti korupciju u fudbalu".

XS
SM
MD
LG