Dostupni linkovi

Profesoru Veselinu Vukotiću određeno zadržavanje do 72 sata


Veselina Vukotića policajac sprovodi na saslušanje u tužilaštvo, Podgorica, 12.jul 2022. godine
Veselina Vukotića policajac sprovodi na saslušanje u tužilaštvo, Podgorica, 12.jul 2022. godine

Bivšem predsjedniku Odbora direktora crnogorske kompanije Plantaže, profesoru Veselinu Vukotiću određeno je zadržavanje do 72 sata, nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) u Podgorici.

Policija je Vukotića uhapsila 11. jula, zajedno sa još pet bivših članova Odbora direktora Plantaža zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj u privrednom poslovanju.

Iz SDT su naveli da su uhapšeni odlučili da se zaključi štetni ugovor o vansudskom poravnanju, između Plantaža i „OMP Engineering“ iz Podgorice, čijim djelimičnim izvršenjem je državnim "Plantažama" nanijeta šteta, a „OMP Engineering-u“ korist.

Zadržavanje do 72 sata određeno je i Seadu Šahmanu, Božu Mihailoviću, Dušku Peroviću i Đorđiju Rajkoviću. Anica Hajduković je nakon saslušanja puštena da se brani sa slobode.

Privođenje profesora Veselina Vukotića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Ko je Veselin Vukotić ?

Bivši predsjednik Odbora direktora kompanije Plantaže Veselin Vukotić je tokom svoje karijere bio je ministar za privatizaciju u saveznoj Vladi Anta Markovića od 1989. do 1992.godine.

Bio je dugogodišnji potpredsjednik Savjeta za privatizaciju Crne Gore.

Profesor Veselin Vukotić, zagovornik neoliberalnog koncepta ekonomije i protivnik državnog intervencionizma
Profesor Veselin Vukotić, zagovornik neoliberalnog koncepta ekonomije i protivnik državnog intervencionizma

Vukotić je sa aktuelnim predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i predsjednikom Crnogorske akadamije nauka i umjetnosti Draganom Vukčevićem 2007. godine osnovao Univerzitet Donja Gorica, sa sjedištem u Podgorici.

U Plantažama je od 2006. bio predsjednik Borda direktora.

Vukotić je zagovornik ideje o mikrodržavi sa neoliberalnim konceptom i protivnik državnog intevencionizma.

Komentarišući hapšenja osumnjičenih za malverzacije u Plantažama, među kojima je i Vukotić, Đukanović je 12. jula izjavio da je njegovo poznavanje i iskustvo sa tim ljudima pozitivno:

“Polazeći od prezumpcije nevinosti, i dalje sam u vrlo optimističnoj nadi da sumnje koje postoje nijesu tačne, da su ti ljudi uvijek poštovali pravni sistem Crne Gore, i vodili računa o interesima onoga koga su predstavljali - u ovom slučaju Plantaže"

Slučaj Plantaže

“Plantaže”, nekada najuspješnija crnogorska kompanija za proizvodnju vina i drugih alkoholnih pića, prema podacima crnogorskog Ministarstva poljoprivrede, duguje gotovo 38 miliona eura i nalazi se pred bankrotom.

Kompanija je u većinskom vlasništvu države, a proizvode izvozi u preko 44 zemlje svijeta.

Državna revizorska institucija utvrdila je prošle godine da su Plantaže poslovale suprotno zakonima i ukazala na brojne isplate gotovinom bez osnova, plaćanje usluga i bez ugovora i faktura, prodaja proizvoda pojedinim partnerima bez cjenovnika i kriterijuma, nepostojanje internih akata o kontrolama, trošenje goriva bez ograničenja.

Plantaže su 2019. godine otpisale dug od 121.000 eura za stambene kredite zaposlenima, a neisplaćene dividende malim akcionarima od oko 120.000 su vraćene Plantažama i knjižene kao prihod.

Naknade članovima Odbora direktora davane su u gotovini.

Utvrđeno je da postoji više od 11 miliona kvadrata zemlje koji su izgubljeni između stvarnog stanja i evidencije.

Kompaniju su godinama vodili kadrovi Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Njihovi oponenti su godinama navodili da Plantaže karakteriše višak radne snage, kao posledica partijskog zapošljavanja, izuzetno visoke plate, ogromne otpremnine, kupovina stanova, i višemilionska zaduženja, što ih je kako su ocijenili gotovo dovelo do bankrota.

Bivša izvršna direktorica Plantaža, Verica Maraš i bivši predsjednik odbora direktora tog državnog preduzeća Veselin Vukotić
Bivša izvršna direktorica Plantaža, Verica Maraš i bivši predsjednik odbora direktora tog državnog preduzeća Veselin Vukotić

Zbog sumnji u malverzacije i zloupotrebe u poslovanju Plantaža bivša finansijska direktorica kompanije Valerija Saveljić podnijela je nekoliko krivičnih prijava Osnovnom i Specijalnom državnom tužilaštvu, optužujući upravu i izvršnu direktoricu Vericu Maraš za navodne lažne bilanse i druge zloupotrebe u poslovanju.

Maraš, sada već bivša izvršna direktorica Plantaža, imala je, za crnogorske prilike, izuzetno visoka primanja.

Naime, prema javno objavljenom imovinskom kartonu njena plata iznosila je 7.400 eura.

XS
SM
MD
LG