Dostupni linkovi

Uhapšen producent filma "Nevinost muslimana"


Uhapšen producent filma "Nevinost muslimana"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00
Nakula Basli Nakula, za koga se veruje da je producent filma "Nevinost muslimana", koji je izazvao talas protesta u islamskim zemljama zbog vređanja proroka Muhameda, uhapšen je u svom stanu u Los Anđelesu jer je prekršio uslovnu slobodu, saopštila je policija.

Sudija Suzan Segal odlučila je da Nakula bude zadržan u pritvoru bez mogućnosti plaćanja kaucije. Nakulino pojavljivanje pred sudom održano je uz jake mere obezbeđenja, a saslušanje je održano iza zatvorenih vrata.

Nakula Basli Nakula, čiji je pseudonim Sem Basil, 2010. godine je osuđen na 21 mesec zatvora zbog bankarskih pronevera, a uhapšen je u četvrtak zato što je prekršio uslovnu slobodu.

Tužilac Robert Dagdejl rekao je da je Nakula (55) počinio osam prekršaja, uključujući davanje lažnog iskaza oficirima koji nadgledaju uslovno oslobađanje i korišćenje najmanje tri različita imena.

Deo iz filma "Nevinost muslimana" koji je snimljen u SAD sinhronizovan na arapski je zbog izvrgavanja ruglu proroka Muhameda isprovocirao bes i masovne proteste u muslimanskom svetu u kojima je poginulo 50 ljudi.

Policija privodi Nakulu Basli Nakulu na ispitivanje, 15. septembar 2012.
Policija privodi Nakulu Basli Nakulu na ispitivanje, 15. septembar 2012.
Film karakterišu smešno ukočeni dijalozi i niska produkcijska vrednost.

Glumci iz ovog filma tvrde da tokom smnimanja nisu bili svesni kontroverznog sadržaja, a nekolicina ih je kazala da su njihove rečenice kasnije dublirali drugi glumci sa drugačijim dijalogom u filmu.

U saopštenju grupe, koja navodi da predstavlja glumačku ekipu, kaže se da su bili angažovani za film koji se zove „Ratnik pustinje“, sniman u kalifornijskoj crkvi u leto 2011, čiji scenario nije imao nikakve referencije prema proroku Muhamedu.

Nasilni protesti su počeli 11. septembra ispred američke ambasade u Kairu, a samo nekoliko sati kasnije napadnut je konzulat SAD u Bengaziju u Libiji, i ubijen američki ambasador Kristofer Stivens i još tri zaposlena.

Nakula, osuđivani kriminalac za bankarske prevare, poznat je po korišćenju različitih identiteta, a mnogi od njih se baziraju na njegovom srednjem imenu Basli. Nakula će ostati u zatvoru do sledećeg zasedanja suda.
XS
SM
MD
LG