Dostupni linkovi

Politička agenda talasa antiameričkih protesta


Protesti u Pakistanu
Protesti u Pakistanu
U Francuskoj, državi sa najvećom koncentracijom muslimana u Evropi (u kojoj su pre četiri dana zabranjeni antiamerički protesti) neizvesnot ne opada. Posebno nakon što je još jedan list objavio karikature proroka Muhameda. Šef saveta francuskih muslimana Mohamed Mosai susreo se sa ministrom unutrašnjih poslova u Parizu, posle čega je pokušao sa smiri duhove:

“Preneli smo ministru naše zgražavanje i ljutnju zbog ozbiljne provokacije upućene muslimanima. Ali ukazali smo i da su mir i spokoj duha ono u čemu muslimani žive, te da zbog toga neće odgovoriti na provokacije”, kazao je Mosai.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Manuel Valis kazao je da je sloboda govora osnovno pravo, ali da mora da postoji odgovornost .

“Deo toga je i sloboda izraza kroz karikaturu. Istina, ona može šokirati neke ljude. Sudovi su tu da kazne one koji bi zloupotrebili to pravo. Svako ima odgovornost. Svaki individualni akt, sve što je napisano, svaki crtež, svaka izjava može biti grška, nekoga može provocirati. Svaki član društva nosi odgovornost”.

Talas protesta u islamskom svetu i dalje je u centru pažnje globalne javnosti. Publicista Oliver Roj u intervjuu za Radio Slobodna Evropa odgovorio je i na pitanje kako se dogodilo da jedan niskobudžetni, pa moglo bi se reći i loš film, koji satričino govori o proroku Muhamedu izazove takvu lavinu svetskih razmera:

“U pitanju nije islam, to je više pitanje političke agende. U ovom trenutku ono što imamo na Bliskom istoku jeste neka vrsta trougla. Događa se Arapsko proleće, zatim Salafisički pokret (koji se zalaže za nasilni džihad i striktnu interpretaciju islama), i pro-iransku koaliciju. I salafisti i proiranski pokret pokušavaju da iskoriste sve što mogu da Arape okrenu protiv Zapada, da podriju Arapsko proleće, ali i sunitsku koaliciju koja je protiv Irana. Takve koalicije nisu slabe. Imamo ih u Saudijskoj Arabiji, Turskoj, Egiptu i zalivskim državama koje su snažna opozicijai iranskom uticaju na Bliskom istoku. Ta koalicija ima isti interes, da spreče Iran da proizvede atomsku bombu. Iran stoga pokušava da podeli tu koaliciju pozivima građanima na ulice kako bi srušili svoje vlade. To nije sukob civilizacija ili ova glupa stvar, to je politika”.

Pitali smo ga i da li zaista potretisanje proroka Muhameda predstavlja akt protiv islama, iz perspektive muslimanskih vernika:

“To je stvar interpretacije. U istoriji je bilo puno slika proroka Muhameda. Nije tačno da postoji generalna zabrana Muhamedovih slika. To je pogled salafista, a njihov pogled je danas dominantan. Ali ako obratite pažnju na arapske minijature iz Srednjeg veka, uočićete mnoge prikaze proroka. Teza da se prorok na taj način ne predstavlja je moderan izum. Može se naći puno toga, pa čak i u Pakistanu. Tokom šezdesetih mogle su se kupiti slike Muhameda u pakistanskim radnjama. To je samo skorašnja salafistička interpretacija”, kazao je Rid.

Nastavljeni protesti u Kabulu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00
XS
SM
MD
LG