Dostupni linkovi

Uhapšen jedan osumnjičeni za ubistvo Kašogija 


Jamal Khashoggi, arhivska fotografija
Jamal Khashoggi, arhivska fotografija

Jedan od osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija (Kašogija) uhapšen je u utorak na aerodromu u Parizu dok se spremao ukrcati na let za Rijad, javio je francuski radio RTL.

Kako je saopštio RTL uhapšena osoba je bivši pripadnik Kraljevske garde Saudijske Arabije za koju se vjeruje da je učestvovao u ubistvu Kašogija u saudijskom konzulata u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

Khalida Alotabija privela je granična policija na osnovu naloga za hapšenje kojeg je izdala Turska. Uhapšen je neposredno pred polijetanje za Rijad iz zračne luke Charles de Gaulle. Pred tužiocima bi se trebao pojaviti u srijedu, piše AFP.

Turski sud započeo je prošle godine suđenje u odsustvu protiv 20 osumnjičenih za ubistvo novinara, uključujući i dvojicu bivših pomoćnika saudjskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Turski tužioci su potom optužili još šest saudijskih osumnjičenih.

Jamal Khashoggi, koji je bio stanovnik Sjedinjenih Država i državljanin Saudijske Arabije, ušao je u konzulat svoje zemlje u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine kako bi preuzeo dokumente za vjenčanje.

Iz njega nikada nije izašao.

Turski zvaničnici smatraju da je njegovo tijelo raskomadano i uklonjeno iz objekta.

Rijad poriče umiješanost u ubistvo.

Khashoggi je bio kritičar princa bin Salmana i prije ubistva pisao je kolumne za Washington Post.

Izvor: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG