Dostupni linkovi

Predsedniku opštine Palilula i funkcioneru SNS-a pritvor do 30 dana


Predsednik beogradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić
Predsednik beogradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić

Viši sud u Beogradu odredio je 5. juna pritvor do 30 dana predsedniku beogradske opštine Palilula i funkcioneru vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Jovičiću, povodom sumnji da je nezakonitim postupanjem omogućavao izvođenje nelegalnih građevinskih radova na teritoriji te opštine.

Navodi se da je sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda doneo rešenje o određivanju pritvora zbog postojanja "osobitih okolnosti" koje ukazuju da će Jovičić ometati postupak uticanjem na svedoke i zbog okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom roku ponoviti krivično delo.

Pritvor je određen i D.V. zbog sumnje da je izvršio ista krivična dela dok je prema osumnjičenima G.P., M.M., D.L., Z.P. i Đ.R. određena mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa odrešenim licima.

U tužilaštvu je osim Jovičića bilo ispitano i drugih sedam osoba koje su 3. juna uhapšene po nalogu tužilaštva.

Hapšenje Jovičića potvrdio je narodni poslanik i član predsedništva SNS-a Vladimir Đukanović 3. juna.

"Da ništa ne predviđam jer svako je nevin dok se suprotno ne dokaže, ali imajte na umu da je u vreme vlasti SNS-a uhapšen član predsedništva SNS-a i to dok obavlja funkciju predsednika teritorijalno najveće opštine u Beogradu", objavio je Đukanović na društvenim mrežama.

Beogradski mediji javili su 3. juna da je policija tokom večeri pretresala zgradu Opštine Palilula.

Vulin: 'Partijska knjižica' nikog neće zaštititi

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je 4. juna da je hapšenje Aleksandra Jovičića dokaz da nikog neće zaštiti "partijska knjižica" i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi političar koji za to ima hrabrosti.

"Jovičić se tereti za zloupotrebu službenog položaja, trgovinu uticajem i falsifikovanje službene isprave", rekao je Vulin za Radio-televiziju Srbije.

Kako je Vulin naveo, sumnja se da je način rada Jovičića i još sedam privedenih lica bio da stupe u kontakt sa nelegalnim investitori, da su uzimali novac za zaštitu da im objekti neće biti rušeni i zatim unosili lažne podatke u službene isprave kako bi se objekti ozakonili.

On je rekao da ostali privedeni nisu neka poznata imena, već saradnici Jovičića, uglavnom građevinski inspektori.

Prema Vulinovim rečima, Jovičić se sumnjiči da je materijalna korist koju je ostvario 28,8 miliona dinara ali ministar nije mogao da potvrdi medijske informacije da je u stanu predsednika opštine Palilula, nađeno 350.000 evra.

"O svemu imamo materijalno dokaze", naglasio je Vulin.

XS
SM
MD
LG