Dostupni linkovi

Uhapšen bivši portparol OVK Jakup Krasnići


Hapšenje Jakupa Krasniqija u Prištini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Hapšenje Jakupa Krasniqija u Prištini

Bivši predsednik Skupštine Kosova i nekadašni portparol Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Jakup Krasnići (Krasniqi) uhapšen je u sredu popodne (4. novembra) u Prištini i čeka se njegov transfer u Hag, potvrdio je advokat Valon Hasani.

Kako je naveo Krasnićijev advokat Hasani izjavi novinarima nakon hapšenja u Prištini, dela za koja se sumnjiči njegov klijent nisu precizirana.

On je uhapšen u akciji pripadnika Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS), koja se po nalogu Specijalizovanog tužilaštva od srede ujutru do poslepodnevnih časova odvijala u Krasnićijevoj kući.

Policijska auta ispred Krasnićijeve kuće u vreme akcije
Policijska auta ispred Krasnićijeve kuće u vreme akcije

Krasnići je već bio ispitan u sedištu Specijalizovanih veća (Suda i Tužilaštva) u Hagu 24. jula 2019. godine.

Vlada Kosova saopštila je kako prati akciju EULEX-a, napominjući da „nosioci institucija daju primer kada je u pitanju poštovanje i saradnja sa pravosudnim institucijama na lokalnom i međunarodnom nivou“.

Tako će, navela je Vlada, biti i kada je u pitanju saradnja sa Specijalizovanim većima u Hagu, koje su deo pravosudnog sistema Kosova.

“Pretpostavka nevinosti mora se poštovati u svakom slučaju, osim ako ne postoji druga odluka nadležnog suda”, saopšteno je iz Vlade uz napomenu da Vlada prepoznaje borbu naroda Kosova za slobodu.

Haradinaj: Uznemirujući događaj

U međuvremenu, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je ocenio da su događaji u kojima se vrše “prepadi EULEKS-a, uznemirijući jer nisu u skladu sa demokratskim standardima”.

“Takva akcija EULEKS-a, posebno u prisustvu porodice, je traumatična i predstavlja primenu neproporcionalne sile koja ne poštuju ljudsko dostojanstvo. Ovakve operacije, ako to zatraže pravosudne vlasti, može da sprovodi Policija Kosova”, napisao je Haradinaj na svom Facebook profilu, uz zaključak da je “borba OVK bila čista, te da veruje u nevinost Jakupa Krasnićija.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998 do decembra 2000.

Bivši čelnik OVK Saljih Mustafa prvi je protiv koga je potvrđena optužnica pred ovim većima.

Takođe, Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu je krajem juna saopštilo da je 24. aprila, Specijalizovanom veću podnelo na ispitivanje optužnicu kojima se predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) i bivši predsednik Skupštine i aktuelni poslanik i predsednik Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji (Veseli), te „druga lica“, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, nestajanje lica, progon i mučenje.

Za sada nije objavljeno da li je protiv Tačija i Veseljija optužnica potvrđena ili odbačena, iako je zakonski rok od šest meseci za to istekao.

Operacije Specijalizovanog tužilaštva na Kosovu se inače odvijaju uz podršku Policije Kosova i EULEKS-a.

XS
SM
MD
LG