Dostupni linkovi

UEFA suspendirala disciplinski postupak protiv tri pobunjena kluba


Šalovi nogometnih klubova Barcelona, Atletico Madrid i Real Madrid izloženi su u prodavnici u Barceloni nakon što je 12 najboljih europskih nogometnih klubova pokrenulo odcijepljenu Superligu, Španjolska (19. travnja 2021.)

Unija europskih nogometnih saveza (UEFA) suspendirala je disciplinski postupak protiv tri kluba koja i dalje žele igrati u europskoj Superligi.

UEFA se pridržava presude suda u Madridu koji je utvrdio da ona nema ovlaštenja poduzeti mjere protiv Real Madrida, Barcelone i Juventusa, prenosi Sky.

Tri kluba su na sudu tvrdila da je pokušaj UEFA-e da ih kazni zbog osnivanja nove lige u suprotnosti sa europskim zakonom o natjecanju.

Madridski sud presudio je da je UEFA disciplinskim postupcima protiv tri pobunjena kluba kršila zakone o slobodnoj trgovini u Europskoj uniji i prošlog tjedna je naložio europskoj kući nogometa da obustavi disciplinski postupak protiv Reala, Barcelone i Juventusa.

UEFA je obavijestila preostalih devet klubova, koji su sudjelovali u osnivanju Superlige, da za sada ne moraju platiti novčanu kaznu od koje bi novac otišao na bazični nogomet i lokalne projekte.

Ukupno 12 klubova u travnju priopćilo je da je osnovalo Superligu, neovisno od UEFA-e. Nakon velikog pritiska navijača, medija, fudbalskih organizacija, od ideje su prvo odustali engleski klubovi, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham, a zatim i Atletico Madrid, Milan i Inter.

UEFA i dalje ima mogućnost pokrenuti disciplinski postupak protiv tri kluba kada se završi pravni postupak i zatražiti od preostalih devet klubova da plate dogovorenih 22 milijuna funti.

XS
SM
MD
LG