Dostupni linkovi

Svih šest engleskih klubova izlazi iz Superlige


Navijači Chelsea protestuju zbog formiranja Superlige ispred stadiona u Stamford Bridgeu, Velika Britanija (20. april).
Navijači Chelsea protestuju zbog formiranja Superlige ispred stadiona u Stamford Bridgeu, Velika Britanija (20. april).

Svih šest engleskih klubova iz Premier lige koji su uključeni u Evropsku superligu (ESL) formalno su se povukli iz ovog takmičenja.

Manchester City je prvi klub koji formalno napušta tu ligu nakon što je Chelsea signalizirao da to namjerava uraditi kad pripremi dokumentaciju.

Ostale četiri ekipe - Arsenal, Liverpool, Manchester United i Tottenham - krenule su istim stopama, javio je BBC.

Na osnivanje Superlige odmah su uslijedile kritike po objavljivanju informacije o formiranju 18. aprila.

Manchester City potvrdio je da je "formalno donio proceduru za povlačenje" iz Superlige.

Liverpool je rekao da je njihovo učešće u predloženoj odvojenoj ligi "prekinuto".

Manchester United je rekao da je "pažljivo slušao reakciju naših navijača, vlade Velike Britanije i drugih ključnih dionika" donoseći odluku da ne učestvuje.

Arsenal se u otvorenom pismu izvinio svojim navijačima i rekao da su "pogriješili", dodajući da se povlače nakon što su saslušali njih i "širu fudbalsku zajednicu".

Predsjednik Tottenhama Daniel Levy rekao je da klub žali zbog "tjeskobe i uzrujanosti" izazvanih ovim prijedlogom.

"Velika šestica" engleskog fudbala bila je dio grupe koja se sastojala i od španskog Atletico Madrida, Barcelone i Real Madrida, te italijanskog AC Milana, Inter Milana i Juventusa, koji su najavili planove za formiranje otcjepljene lige, za koju su se nadali da će biti uspostavljena kao novo takmičenje sredinom sedmice.

Oko 1.000 navijača okupilo se 20. aprila ispred domaćeg terena Chelsea na Stamford Bridgeu prije utakmice protiv Brightona, u znak protesta zbog poteza Chelsea da se pridruži Superligi.

Predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksandar Čeferin rekao je da je "oduševljen" odlukom Cityja i poželio klubu dobrodošlicu "natrag u evropsku fudbalsku porodicu".

"Pokazali su veliku inteligenciju slušajući mnoge glasove, a posebno njihove navijače koji su iskazali vitalne koristi koje trenutni sistem ima na cijeli evropski fudbal", dodao je. "Grad je pravi adut za utakmicu i oduševljen sam što radim s njima za bolju budućnost evropske igre.

Osnivanje Superlige osudile su fudbalske i vlasti širom Evrope, kao i UEFA te Svjetska nogometna federacija (FIFA).

XS
SM
MD
LG