Dostupni linkovi

Poverenica: Udžbenici u Srbji u kojima se negira jezik manjina krše zakon


Učenici pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, Novi Pazar, decembar 2016.
Učenici pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, Novi Pazar, decembar 2016.

Prema mišljenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Srbije, Ministarstvo prosvete je prekršilo zakon o diskriminaciji jer je odobrilo udžbenik u kojem se negira postojanje jezika pojedinih nacionalnih manjina, saopštilo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 22. marta.

Bošnjačko nacionalno vijeće je na svom sajtu objavilo mišljenje i preporuku poverenice Brankice Janković. Poverenica je reagovala na pritužbu Bošnjačkog nacionalnog vijeća zbog sadržaja tri udžbenika za srpski jezik za osmi razred osnovne škole.

U udžbenicima se pod slovenskim jezicima u južnoslovenskoj grupi navode slovenački, makedonski, bugarski i srpski uz koji je stavljena fusnota - "Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski/bošnjački i crnogorski".

Poverenica je, navodi BNV, preporučila Ministarstvu prosvete da preduzme zakonske mere kako bi se izmenio sporni sadržaj. Dodaje se i da nije moguća žalba na mišljenje i preporuku poverenice.

Prošle godine je Bošnjačko nacionalno vijeće, zajedno sa Hrvatskim nacionalnim vijećem u Srbiji, podnelo zahtev Ministarstvu prosvete da povuče udžbenike koji, prema njihovoj oceni, osporavaju postojanje hrvatskog, bosanskog i crnogorskog jezika.

I institucija Zaštitnika građana Srbije utvrdila je u januaru 2022. da su u udžbeniku povređena prava nacionalnih manjina Hrvata, Bošnjaka i Crnogoraca, jer se negira postojanje njihovih jezika. Ministarstvu je tada preporučeno da se udžbenik povuče iz upotrebe do početka sledeće školske godine.

XS
SM
MD
LG