Dostupni linkovi

Udruženja žrtava rata traže da se poništi registracija stranke sa Šešeljevim imenom


Vojislav Šešelj (drugi slijeva) na promociji svoje knjige u kojoj negira genocid u Srebrenici, Beograd, 5. februar 2020.
Vojislav Šešelj (drugi slijeva) na promociji svoje knjige u kojoj negira genocid u Srebrenici, Beograd, 5. februar 2020.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i udruženje Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa uputili su zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) da poništi registraciju "Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj".

U saopštenju iz ovih organizacija podsjećaju da na 22. sjednici CIK-a većina članova komisije nije uvažila zahtjev predsjednika CIK-a da se politička stranka pod nazivom "Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj" ne može registrovati pod tim nazivom za predstojeće Opšte izbore u oktobru 2022.

U saopštenju tvrde da ta partija u nazivu sadrži ime osuđenog presuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, koji je, kako podjećaju pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Hagu.

Udruženja smatraju da većina članova CIK-a na taj način krši Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, koji je prošlog jula nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko).

"Pozivamo CIK BiH da poštuje zakone BiH i da imena pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca ne mogu biti korištena za registraciju političkih subjekata u okviru predstojećih opštih izbora u BiH. U protivnom ćemo Tužilaštvu BiH podnijeti krivičnu prijavu protiv onih članica CIK-a BiH koje krše zakon. Naš stav i poziv ćemo proslijediti Tužilaštvu BiH, VSTS-u, OHR-u, OSCE-u i MICT-u", saopšteno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

CIK BiH je na sjednici 27. maja dozvolio ovoj stranci da se kandiduje na izborima.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović predložio je tada da ta institucija zatraži od Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj da iz svog naziva izbriše ime osuđenog ratnog zločinca ili ga zamijeni nečim drugim.

Nakon što se tom prijedlogu usprotivila većina članova CIK-a BiH, komisija je naknadno zakazala i održala novu sjednicu koja je održana istog dana na kojoj je dozvoljeno učešće te stranke na izborima.

Predsjednika CIK-a BiH podržao je i član komisije Ahmed Šantić.

"Zakon neću kršiti u ime ove institucije, ako ga neko drugi krši jer je stranka registrovana pod ovim nazivom", rekao je Šantić.

Lider desničarske Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premeštanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Šešelj je izricanje presude dočekao na slobodi u Srbiji, jer je izrečenu kaznu već odslužio tokom boravka u haškom pritvoru od 2003. do 2014. godine.

XS
SM
MD
LG