Dostupni linkovi

Šešeljevi radikali podržali Vučića za predsednika Srbije


Šešelj je u pisanoj izjavi naveo da je podrška Vučiću "nacionalni interes".
Šešelj je u pisanoj izjavi naveo da je podrška Vučiću "nacionalni interes".

Haški osuđenik i predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je da će ta stranka podržati kandidaturu predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića za predsednika Srbije na izborima 3. aprila.

Šešelj je u pisanoj izjavi naveo da SRS uglavnom na predsedničkim izborima ima svog kandidata, ali da "nacionalni interesi nekada zahtevaju da se odstupi od ustaljene prakse".

"Ako bismo podlegli nekim ličnim interesima, sujeti ili inatu, mi bismo zapravo samo ugrozili šansu da Aleksandar Vučić pobedi u prvom krugu", naveo je Šešelj.

Prema njegovim rečima "bilo bi pogubno za Srbiju" ako bi se u drugom izbornom krugu "mobilisali svi antisrpski krugovi", i za predsednika države bude bio izabran "prozapadni kandidat".

Vojislav Šešelj i nekadašnji lideri SRS-a Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić razišli su se 2008. godine, kada su Vučić i Nikolić napustili tu partiju i osnovali Srpsku naprednu stranku.

Šešelj 'kanidat za premijera'

Na parlamentarnim izborima koji će 3. aprila biti održani zajedno sa predsedničkim i beogradskim, Šešelj se ponovo kandidovao se za poslanika u Skupštini Srbije, iako prema zakonu, osuđenik za ratni zločin ne može da bude poslanik.

SRS je listu pod nazivom "Šešelja za premijera" predala 17. febuara.

Šešelj je u Hagu 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja ratnih zločina nad Hrvatima u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine. Zbog godina koje je prethodno proveo u pritvoru, nije služio zatvorsku kaznu.

Nakon što mu je izrečena presuda, Šešelju nije bio uskraćen poslanički mandat iako član 88 Zakona o izboru narodnih poslanika kaže da "poslaniku prestaje mandat ukoliko je, između ostalog, osuđen na kaznu zatvora dužu od šest meseci".

Lider SRS-a, koji je kao haški osuđenik bio šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini, ostao je poslaničkog imuniteta posle izbora u junu 2020. kada njegova stranka, sa osvojenih 2,07 odsto glasova, nije prešla cenzus.

XS
SM
MD
LG