Dostupni linkovi

U Bihaću kreativne i edukativne radionice za migrante


Već drugu godinu Unsko-sanski kanton (USK) suočen je sa povećanim prilivom izbjeglica i migranata.

Podršku i pomoć ovim ljudima zaustavljenim na putu ka evropskim državama, pruža i NVO "Žene sa Une" nastojeći, raznovrsnim sadržajima i aktivnostima njihov život tokom boravka u ovom dijelu BiH, učiniti lakšim i boljim.

Udruženje "Žene sa Une" iz Bihaća od počeka migrantske krize uključeno je u aktivnosti oko prihvata i zbrinjavanja izbjeglica i migranata, posebno najranjivijih kategorija - porodica sa djecom.

"Mi u okviru projekata i saradnje sa UNICEF-om, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Fondom za otvoreno društvo, provodimo različite aktivnosti. Najznačajnije, najinteresantnije i nama najdraže, ali i najkorisnije su ove koje provodimo za djecu. U okviru svih Privremenih prihvatnih centara (PPC) imamo četiri sigurna prostora za djecu. To nisu prostori gdje se djeca samo igraju, to je mjesto gdje provodimo različite kreativne i edukativne radionice, radimo na jačanju njihovih socijalnih kompetencija i vještina, učimo ih bosanski jezik i sl. Naravno tu su i prostori posvećeni onim najmlađim, novim stanovnicima grada Bihaća a to su prostori za majke i bebe", kaže Aida Behrem, direktorica NVO "Žene sa Une".

"Tu nastojimo omogućiti što bolje uvijete za majke sa bebama, ukazati na važnost dojenja, pravilne prehrane i slično", dodaje Behrem.

'Sviđa mi se mnogo u Bosni, lijepa je'

Dvanaestogodišnja Elena iz Irana, koja sa porodicom već duže vrijeme boravi u Privremenom prihvatnom kampu "Sedra", osim u školi, vrijeme najradije provodi u sigurnom kutu za djecu koji su "Žene sa Une" organizirale u ovom kampu.

"Želim i volim da idem u školu. Ovdje crtamo, igramo pišemo, puno je dobro ovdje. Sviđa mi se mnogo Bosna, lijepa je", priča nam vesela Elena.

Od početka ove godine "Žene sa Une" u saradnji sa patnerskim organizacijama rade i na uspostavljanju posebnih kutaka za odrasle u Privremenim prihvatnim centrima u Bihaću (BIRA i Borići) i Cazinu (Sedra).

"Radi se o prostorima gdje odrasle osobe mogu zadovoljiti minimum nekih svojih potreba u smislu kulturoloških i ljudskih potreba i to kroz različite aktivnosti i kreativne i edukativne radionice, učenje bosanskog i drugih jezika, kreativni rad, izražavanje na platnu, muzika, ples. Istvoremeno mi također nastojimo naučiti nešto novo o zemljama iz kojih oni dolaze. Ovaj projekat podržava USAID a jedna od projektnih aktivnosti je da približimo kulturu, tradiciju i običaje ovih naroda našem lokalnom stanovništvu kako bi unaprijedili zajedničko razumijevanje", naglašava Aida Behrem.

Integracijski prostori izbjeglicama i migrantima znače puno, jer dok borave u USK, gdje su zaustavljeni, mogu korisno provoditi vrijeme, družiti se ali i učiti i pripremati za nastavak puta ka nekoj od zemalja Evropske unije (EU), što im je krajnji cilj.

Omer iz Pakistana, kaže kako će ga, kada uspije doći do svog cilja, samo lijepe uspomene vezati za ovu organizaciju.

"Moja iskustva su divna sa ovom organizacijom.Uživam u svakom trenutku i sve lijepo što mi se desilo, veže me za ovu organizaciju", kaže nam Omer.

Radove koji su nastali tokom višemjesečnih radionica građani Bihaća i USK mogli su vidjeti tokom nedavno održanog Međunarodnog sajma "EKOBIS 2019". Bila je to prilika da se bolje upoznaju sa kulturama zemalja novih sugrađana, ali i svim onim što ova organizacija radi kao servis građana grada Bihaća, a u posljednje dvije godine i njegovih privremenih stanovnika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG