Dostupni linkovi

Djeca izbjeglice u bihaćkim školama: 'Obogatiće nas svojim kulturama'


Djeca izbjeglice i migranti u jednoj od bihaćkih škola, ilustrativna fotografija

U nastavni proces u Unsko-sanskom kantonu (USK), na zapadu BiH, uključuje se sve više djece migranata i izbjeglica. S njima se radi po takozvanom HEART pogramu oporavka i učenja putem umjetnosti. Ova metoda pomaže najmlađima koji su preživjeli određene bolne situacije i pokazala se kao uspješna, a posebno je važna za djecu izbjeglica i migranata. HEART program im pomaže prvenstveno da se oslobode trauma, lakše prilagode sredini u kojoj se nalaze, ali i dostignu određeni nivo znanja, kako bi krenuli u redovni sistem školovanja.

Nakon što su svoja vrata krajem januara djeci iz migrantskih i izbjegličkih porodica koja trenutno borave u Unsko-sanskom kantonu otvorile četiri osnovne škole - Brekovica, Prekounje, Harmani 2 i Ostrožac - sve je spremno za prijem novih učenika i u bihaćkoj Osnovnoj školi Harmani 1.

Zbog dolaska većeg broja migrantskih i izbjegličkih porodica sa djecom u grad Bihać pojavila se potreba za organiziranjem nastave i u ovoj školi.

„U trenutku kada su ove četiri škole otvorile svoja vrata djeci migranata, imali smo oko 100 djece. Prije nekoliko sedmica dobili smo informaciju od partnera koji se brinu o njihovom smještaju i socijalnom staranju kao i o svemu ostalom da je prije tri sedmice došlo do povećanja, da imamo 140 djece osnovnoškolskog uzrasta. Zbog toga se javila potreba da se, nakon obavljenih sistematskih pregleda i provjere zdravstvenog stanja, i ta djeca na adekvatan način uključe. Pod adekvatnim načinom podrazumijevamo i jedan pripremni rad, provođenje HEART programa kako je to organizovano u prve četiri osnovne škole u kojima je to startalo a isto je predviđeno i za OŠ Harmani 1, za uključivanje novih učenika. Dio djece bi bio raspoređen u prve četiri škole. Za Harmani 1 je predviđen toliki broj koliko broji pripremna grupa, djeca za pripremni rad – do dvadesetpetero djece“, kaže Adnan Kreso iz Ministarstva obrazavanja USK.

Jedva čekamo da dođu: Belmana Trivunić
Jedva čekamo da dođu: Belmana Trivunić

Belmana Trivunić, direktorica OŠ Harmani1 kaže da je već oformljen stručni tim koji čini devet osoba, iz različitih oblasti.

„Naša škola je, unazad tri, četiri godine u procesu HEART obuke, tako da imamo oko 25 uposlenika koji su prošli ovu obuku na dva nivoa. Zaista imamo spremne kolege, i fizički i psihički. Jako smo sretni zbog činjenice da ćemo dobiti djecu s kojom ćemo moći na taj način da radimo. Oni će nas obogatiti posebno zbog upoznavanja drugih kultura, običaja i tradicije. Bila sam na obuci, zajedno sa pedagogicom, na razmjeni iskustava sa školama u Beogradu koje već tri godine rade sa djecom iz migrantskih centara. Naučile smo puno toga, ne može čovjek reći da zaista sve zna. Presretna sam i iz razloga što će se naša djeca upoznati sa drugim kulturama sa kojima inače ne dolaze u komunikaciju, osim možda na televiziji, a znamo kolika je sad koncentracija dječje pažnje za takve emisije danas. Potrudit ćemo se zaista da ih integriramo u naš sistem u potpunosti, jer smatramo i obaveza je svih naših uposlenika u školama da djeca budu u sistemu obrazovanja, bez obzira koliko se gdje zadržavaju i zašto su ustvari ovdje. Naše apsolutno nije da diskutujemo trebaju li ići u školu ili ne. Ja sam sretna i jedva čekamo da dođu. Sve je spremno.“

U proteklih nekoliko mjeseci oko 170 djece osnovnoškolske dobi bilo je uključeno u obrazovni proces. Taj broj se svakodevno mijenja, jer dio mališana sa svojim porodicama uspije preći granicu i već su u nekoj od zemalja Evropske unije.

Oko 50 djece, nakon što su prošli pripremni dio kroz HEART program, već je spremno i uključeno u redovan nastavni proces.

Amir Faić, direktor Osnovne škole Harmani 2 kaže da je kod njih 32 djece izbjeglica i migranata i da nastavnici rade po HEART programu.

„Do sada smo čak 14 učenika uključili u redovan proces nastave, tako da to funkcioniše besprijekorno. Sva djeca su prihvaćena, druže se sa našom djecom. Kad smo imali Sportski dan, i oni su učestvovali, tako da smo jako zadovoljni.“

Anita Jušić, nastavnica u Osnovnoj školi Brekovica predaje drugom razredu i među učenicima ima četvoro djece, kako ih naziva, „u pokretu“.

„Naša djeca su ih jako dobro prihvatila. Učenici su zainteresovani za rad, za sve aktivnosti koje imamo, rado učestvuju u njima, druže se, razmjenjuju neka iskustva, pošto znaju jezik kojim mi govorimo. Sve u svemu, prihvaćene su obje strane.“

Deca migranti: Čekajući azil i školu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

U četiri privremena prihvatna centra u USK, trenutno boravi oko 3.200 migranata. No taj broj bi mogao biti veći jer ne postoje evidencije onih koji borave u privatnom smještaju. Koliki je među njima broj maloljetnika srednjoškolske dobi, zbog stalnih pokušaja prelaska granice, niko ne zna. Ministarstvo obrazovanja USK, u saradnji sa partnerskim humanitarnim organizacijama, vodi aktivnosti kako bi se i oni uključili u obrazovni sistem, što se, kažu, može očekivati početkom naredne školske godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG