Dostupni linkovi

Udovica kontraadmirala Krsta Đurovića: Tražim istinu


Grob admirala Krsta Đurovića
Grob admirala Krsta Đurovića

U Crnoj Gori se nakon 25 godina čuju zahtjevi da se prespita zvanična verzija o smrti kontraadmirala Krsta Đurovića, koji je poginuo na Dubrovačkom ratištu 1991. Prema toj verziji, helikopter u kome je bio Đurović oborila je hrvatska strana, ali sagovornici RSE navode kako postoje brojne sumnje da je zapravo žrtvovan, jer se protivio napadu na Dubrovnik.

U ekskluzivnom intervjuu Radiju Slobodna Evropa, jedinom koji je nakon pogibije kontraadmirala Krsta Đurovića dala nekom mediju, njegova supruga Irma Đurović, koja živi na ostrvu Mali Iž kod Zadra, kaže kako smatra da je njen suprug nepravedno i nezasluženo pao u crnogorski zaborav.

Irma Đurović: S obzirom na njegovu ličnost i to kakav je čovjek bio, trebalo je da mu pruže više pažnje, nego šta je dobio.

RSE: Iako je zvanično objašnjenje tadašneg vrha JNA, koja je faktički bila pod komandom Slobodana Miloševića, bilo da je hrvatska strana oborila helikopter u kome se kontraadmiral Đurović nalazio, postoje nelogičnosti, indicije, pa i otvorene sumnje u validnost tog izvještaja, pa čak i suprotne tvrdnje - da je Vaš suprug zapravo bio žrtva sopstvene vojske zbog protivljenja napadu na Dubrovnik. Znam da Vam je teško da o tome govorite, možete li nam bilo šta reći, makar to da li je prava istina ustvari ostala sakrivena?

Irma Đurović: U onome što smo mi znali, šta je objavljeno i što su tvrdili, ima dosta kontradiktornosti u izjavama, pa je teško prihvatiti takve stvari. Moj suprug je najteže stradao u tom helikopteru. Kada sam ja pitala zašto je on doveden četiri sata poslije svih onih koji su lakše ranjeni, odgovorili su mi - dok sam bili u šoku i pod tabletama pa nisam mogla racionalno ni razmišljati - kako se prvo povlače lakši ranjenici pa onda teški. Onda, da su promijenili četiri vozila da bi ga doveli do bolnice. Tako da, poslije, kada sam o tome razmišljala, nije mi bilo nikako jasno. Jer, ustvari, najprije se evakuiraju teži bolesnici pa onda lakši.

RSE: Dakle, Vi tu nalazite niz nejasnoća?

Irma Đurović: Nejasnoća, da.

RSE: I time bi zaključili odgovor na ovo pitanje?

Irma Đurović: Da.

RSE: Kakav je zapravo bio odnos Krsta Đurovića prema svemo onome što se početkom 90-ih dešavalo, da li je agresija na Dubrovačko područje za njega od početka bila neprihvatljiva avantura, koja je bespotrebno koštala brojne živote i među Hrvatima i među pripadnicima tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i crnogorskih rezervista?

Irma Đurović: Najprije, on je bio humanista. Bio je u armiji, bio je u vojsci, ali bio je takav čovjek da nije volio da nitko strada. Njemu je to bilo glavno načelo. Volio je drugima pomagat. On je bio poznat čovjek po tome da bi za svakoga našao opravdanje.

RSE: Da li je takav karakter objašnjenje zašto se gospodin Đurović protivio napadu na Dubrovnik?

Irma Đurović: Očito je da se protivio. Sjećam se da je dvije večeri prije nego što je stradao, bio je kod nas u Kotoru. Tada nam je ispričao kako su htjeli raščistiti Vitaljinu, pa je zamolio gradonačelnika Dubrovnika da povuče mještane, a on je sa vojskom ušao u Vitaljinu. Pretražili su sve kuće. Kada su to završili, zapečatili su ih, zatvorili, da slučajno ne bi nešto falilo. Pošto je stoka počela da muče i trebalo je nahraniti, on je tražio da se mještani vrate i garantirao im je život i da im neće faliti vlas sa glave. Međutim niko se nije vratio, pa je naredio svojim vojnicima da nahrane stoku kako bi mogla dalje da živi. Eto, takav je bio.

RSE: Da li Vam smeta i, da budem još direktniji, da li Vas boli činjenica da zvanična Crna Gora 25 godina ćuti o tom događaju, držeći se zvanične verzije koja je napisana u Beogradu? Vi ste mi u neformalnom razgovoru rekli da Vam se poslije sahrane Vašeg supruga niko od zvaničnika više nije javljao.

Irma Đurović: Ne znam da li se za prvu godinu netko javljao, ja se više ne sjećam, to su bile burne godine. Ali kasnije, na petu ili 10 godišnjicu, nikad se nitko više nije javljao, niti je nikad nitko došao.

RSE: Mogu se čuti u novije vrijeme inicijative, doduše još vrlo usamljene, da bi crnogorsko tužlaštvo trebalo da pokrene zvaničnu istragu okolnosti pod kojima je stradao Vaš suprug. Da li Vas to negdje ohrabruje i uliva nadu da bi prava istina konačno mogla da izbije na vidjelo?

Irma Đurović: Normalno da bih voljela znati pravu istinu. Pa taman bila istina ta koja je zvanična. Ali da je to - to. Jer, najgore je kada sumnjate u nešto, živite s tim i onda vas to muči. Ja bih najviše voljela kad bih znala pravu istinu.

RSE: Kontraadmiral Đurović svakako zaslužuje da nađe ono mjesto koje mu u novijoj crnogorskoj istoriografiji pripada. Šta bi za Vas bila najveća satisfakcija, šta je ono što bi Vam donijelo kakvu takvu utjehu?

Irma Đurović: To što bih voljela znati istinu. Ništa drugo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG