Dostupni linkovi

Odlikovanje admiralu Baroviću: Život za oficirsku čast


Admiral Vladimir Barović (lijevo) prima od viceadmirala Vjekoslava Čulića (desno) plaketu JNA 2.9.1989. godine na svečanosti u Vojnoj luci Lora

Povodom 13. jula Dana državnosti Crne Gore, predsjednik Filip Vujanović dodijeliće posthumno orden admiralu Vladimiru Baroviću, jednom od najviših oficira JNA, koji je početkom 90-tih godina odbio da bombarduje hrvatske primorske gradove, te izvršio samoubistvo. Na zvaničnom web sajtu predsjednika Crne Gore nema šireg obrazloženja o dodjeli ordena.

Komentarišući odluku predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića o posthumnom odlikovanju admirala Barovića, Boris Raonić direktor Građanske alijanse koja je inicirala dodjelu ordena admiralu Baroviću, kaže za RFE da su u toj organizaciji prijatno iznenađeni.

Boris Raonić
Boris Raonić

„Ovakva odluka predsjednika dobija na dodatnoj težini, jer je Vujanović devedesetih godina bio ministar pravde i ministar unutrašnjih poslova. Dakle, bio je dio sistema i dolazi iz partije koja je devedesetih provodila stvari zbog kojih je admiral Barović jedini izlaz našao u samoubistvu", kaže Raonić i dodaje: "Nakon novca koji je Crna Gora dala zbog deportacija bosanskih izbjeglica, nakon priznanja zločina u Dubrovniku, sa ovim formalnim činom Crna Gora konačno priznaje da je uradila loše stvari tokom devedestih i da će ovo vjerovatno biti stvar koja nas mora opominjati u svim budućim situacijama - da se Crna Gora mora mnogo časnije i mnogo pametnije ophoditi prema komšijama i prema svima nama koji živimo u ovoj državi“.

Činjenica je da šira javnost u Crnoj Gori nikada nije čula za admirala Barovića. Pitali smo Borisa Raonića kako široj javnosti omogućiti da se upozna sa tragičnim i ujedno herojskim činom otpora admirala Barovića?

„Na žalost, veoma se malo se zna o činu admirala Barovića i ne samo njega, nego i drugih časnih vojnika koji nisu prihvatili ono što im je bilo naređeno. Tako da uloga predsjednika nije samo da uruči njegovoj porodici orden, nego i da ukaže na stvari koje su se tada dešavale. Prvenstveno očekujem od Javnog servisa i svih ostalih medija i nevladinih organizacija da informišu javnost šta se tada događalo, šta je tačno uradio gospodin Barović, da bi se na taj način pokazalo da je u tom suludom vremenu bilo ljudi koji su zdravo razmišljali, a da onih 90 posto koji su bili na drugoj strani i radili sve ove stvari, ipak nisu kompletna Crna Gora“, ističe Raonić.

Podsjetimo, Barovićeva odluka da sebi oduzme život inspirisala je crnogorskog književnika Momira M. Markovića da 1996 god. izrekne rečenice koje nisu ušle u istorijske čitanke, ali jesu u usmeno predanje. "Jedini metak ispaljen u ovom ratu, na koji Crna Gora može biti ponosna jeste onaj admirala Vladimira Barovića. Njegovo crnogorsko shvatanje časti nije mu dozvolilo da izda zapovijest floti da bombarduje primorske gradove i naselja u Dalmaciji, kad mu je to naređeno", napisao je Marković.

Nedavno je upućena inicijativa da jedna ulica na Cetinju dobije ime Vladimira Barovića.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović će posthumno odlikovanje za admirala Vladimira Barovića uručiti komadantu mornarice Vojske Crne Gore Darku Vukoviću.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG