Dostupni linkovi

Kreditni rejting: Udar na devet europskih država


Ilustracija
Ilustracija
Agencija za procjenu kreditnih rejtinga Moody's spustila je rejtinge šest europskih država i upozorila još tri da bi im se mogla dogoditi ista sudbina.

Moody's je spustio rejtinge Italije, Španjolske, Portugala, Slovenije, Slovačke i Malte, dok su Francuska, Velika Britanija i Austrija upozorene da bi im se moglo isto dogoditi zbog dužničke krize u eurozoni.

Za tri posljednje države su napisali da su posebno ranjive zbog krize eurozone, piše AFP.

Agencija smatra da slabi ekonomski napredak regije prijeti uvođenju "domaćih" mjera štednje i strukturalnim reformama koje su potrebne za jačanje konkurentnosti.
Moody's sumnja i da Europa zajednički radi dovoljno kako bi se nosila sa krizom.

Italiji i Malti smanjen je rejting sa A2 na A3; Portugalu sa Ba2 na Ba3; Slovačkoj i Sloveniji sa A1 na A2; najpogođenija je Španjolska, čiji se rejting strmoglavio sa A1 na A3.

Austriji, Francuskoj i Velikoj Britaniji su ipak ostavili savršeni AAA rejting, ali sa negativnom prognozom, uz upozorenje da će daljnje pogoršavanje dovesti do rušenja rejtinga.

Moody's je spustio rejting samo jedan dan nakon što je grčki parlament usvojio teške mjere štednja, usprkos "ratu" koji se odvijao na ulicama Atene.

Udar Moody's na devet europskih država pokolebao je ulagače, pa su cijene dionica na europskim burzama jutros pale.

"Moody'sovo upozorenje Britaniji nije dobro za tržište, a ulagače brine i moguće povećanje cijene zaduživanja Francuske, ako joj se smanji rejting", rekla je Andrea Williams, portfelj menadžerica u fondu Royal London Asset Management.

Prema tvrdnji Linde Yueh iz Bloomberga, samo osam zemalja sada ima stabilan AAA rejting agencija Standard&Poor, Moody's i Fitch - to su Australija, Kanada, Danska, Njemačka, Norveška, Singapur, Švedska i Švicarska.

Moody's poručuje da je prionuo reviziji kreditnih rejtinga kako bi "reflektirao njihovu podložnost rastućim financijskim i makroekonomskim rizicima koji proizlaze iz krize u eurozoni".
XS
SM
MD
LG