Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prosvetari u štrajku: Ko će dići glas, ako ne mi?


Sa prethodnog štrajka prosvetara u Čačku

U 512 škola u Srbiji u četvrtak je organizavan štrajk upozorenja zbog lošeg materijalnog položaja prosvetnih radnika. Časovi u tim školama skraćeni su za 15 minuta. Članovi tri reprezentativna sindikata traže povećanje zarade za 12 odsto.

"Ako su u uslovima zahteva MMF-a restrikcije države za prosvetu veće nego kod ostalih delatnosti, onda je to putokaz da će u svakom sledećem povećanju prosveta imati više jer je red da sustigne i izjednači sa sa ostalima", izjavio je ministar obrazovanja u Vladi Srbije Mladen Šarčević koji je u četvrtak bio u poseti čačanskim školama

Zaposlenima u prosveti u tom gradu je rekao da štrajk prosvetara nije opravdan.

Od 29 škola čačanskih osnovnih i srednjih škola, samo u dve nije organizovan jednosatni štrajk upozorenja, tokom kog je nastava trajala 30 minuta, saopštili su u Sindikatu obrazovanja Čačka (SOČ). Kada je u pitanju Moravički okrug, u štrajku je bilo 46 škola.

Predsednik SOČ Vladimir Adžić kaže da su njegove kolege stupile u štrajk upozorenja zbog neispunjenih obaveza koje Ministarstvo prosvete ima prema prosvetnim radnicima još od pre dve godine kada je prekinut takozvani veliki štrajk nastavnika.

"Ljudima iz nastave je tokom ove dve godine u proseku oduzeto 90.000 dinara, a posle prošlogodišnjeg štrajka upozorenja vraćeno im je svega 7.000 kao vid pomoći, uz malo vraćanje plate iz decembra 2015. godine od četiri procenta na već smanjenu platu. Mi ne tražimo povećanje od 12 odsto, mada nas ni ono neće dovesti na republički prosek", navodi Adžić.

Profesor Gimnazije Dragan Matijević naglašava da je protest prosvetnih radnika i te kako opravdan pošto se, kako navodi, ova profesija nalazi na društvenoj margini.

"Prosečna plata u Srbiji je 46.000 dinara, a u prosveti je 39.000. Još smo socijalna margina iako 70 odsto zaposlenih u prosveti ima završen fakultet, a u Srbiji je taj prosek oko 15 do 20 odsto kada su u pitanju društvene delatnosti", objašnjava Matijević.

Profesija se nalazi na društvenoj margini: Dragan Matijević
Profesija se nalazi na društvenoj margini: Dragan Matijević


Prosvetni radnik Miloš Irižanin ističe da su čačanski učitelji, nastavnici i profesori uvek bili ti koji su prvi podizali glas protiv lošeg sistema u prosveti.

"Ako prosvetni radnici koji su možda najsvesniji deo ovog društva ne dignu svoj glas, ko će da ga digne. Mi nemamo neku kritičnu masu da povedemo narod u revoluciju ili na ulične proteste, da nekome pretimo. Ali smo duboko svesni svoje situacije u društvu, da smo odgovorni da dižemo glas protiv ovakvog vođenja države, protiv ovakvog odnosa prema kulturi i prosveti", kaže ovaj čačanski profesor.

Učiteljica Vesna Jerotijević ne očekuje negativnu reakciju roditelja zbog skraćenih časova o odluke o štrajku upozorenja.

"Nadam se da su roditelji shvatili i da će nas doživeti kao strateške partnere u obrazovanju svoje dece. To je ono što mi želimo. Da bi njihova deca imala kvalitetno obrazovanje potrebno je da ispred sebe imaju zadovoljnog, kvalitetnog prosvetnog radnika. Samo onaj prosvetni radnik koji je zadovoljan svojim socijalnim statusom i materijalnim položajem u društvu može da pruži maksimum u obrazovanju njihove dece", naglašava Jerotijević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG