Dostupni linkovi

Ubijanje javnog servisa BiH


Zgrada BHRT-a
Zgrada BHRT-a

Nakon odluke Upravnog odbora Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT) da od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitiranje programa dok se ne riješi problem finansiranja i naplate duga od entitetskih emitera Javnog radio-televizijskog sistema BiH sazvana je vanredna Skupština Sindikalne organizacije BHRT, na kojoj će biti zatražene ostavke rukovodstva.

Bosna i Hercegovina će, ukoliko se ne riješi pitanje finansiranja do kraja juna, postati jedina evropska država koja neće imati javni servis na državnom nivou.

Naime, državni parlament je u januaru ove godine razmatrao kako riješiti problem loše naplate teevizijske takse u BiH, koja se do sada naplaćivala uz telefonske račune, a bh. telekom zatražio raskid ugovora zbog naglog smanjenja broja pretplatnika. Dugoročan dogovor nije postignut. Dosadašnje finansiranje produženo je do kraja juna. U međuvremenu, političari su se obavezali da će riješiti ovaj problem.

Bariša Čolak
Bariša Čolak

‘’Ovako više ne ide, mislim da je to svima jasno da mi samo produžavamo agoniju privremenim rješenjima o finansiranju javnog servisa, a to, ja želim da vjerujem nikome nije u interesu’’, kaže Bariša Čolak delegat u Domu naroda državnog parlamenta.

Problem do danas nije riješen. U međuvremenu, entitetski emiteri prestali su plaćati dio novca od pretplate državnom emiteru što su dužni po zakonu. Njihova dugovanja iznose 24,3 miliona KM. Tužbe su podignute ali zbog sporosti sudova na naplatu se može čekati godinama, kaže Esad Gotovuša iz Upravnog odbora BHRT-a.

‘’Ta utuženja traju već jedno sedam - osam godina, a dugovi se konstantno gomilaju.’’

Stoga je Upravni odbor donio odluku o prekidu emitiranja programa, što uključuje i slanje uposlenika na prinudni odmor. To je izazvalo žestoku reakciju sindikata BHRT-a koji hitno saziva skupštinu sindikalne organizacije I traži ostavke rukovodstva javnog servisa.

‘’BiH mora imati javni servis i ne može nikakav upravni odbor da donosi odluke, da šalje radnike kako sui najavili na prinudne godišnje odmore, stoga ćemo mi tražiti njihovu smjenu, jer su izašli iz zakonskih okvira. Takođe tražićemo razmatranje mogućnosti da generalni menadžer BHRT-a podnese ostavku ukoliko nije u mogućnosti osigurati samoodrživost rada i poslovanja BHRT-a. Takođe želimo pružiti podršku prijedlogu da se finansiranje BHRT-a vrši putem naplate RTV takse putem kablovskih operatera. U konačnici tražićemo da se o svemu obavijesti Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Direkcija EU u BiH i nadležni na državnom nivou koji kao osnivači jedini mogu odlučivati o gašenju, makar i privremenom’’, kaže Mirsad Bajtarević, predsjednik Skupštine sindikalne organizacije.

No, Gotovuša kaže kako će Upravni odbor učiniti sve da sačuva državnu RTV.

‘’Budući da osim novca od RTV takse Federalna RTV duguje novac BHRT-u i za korištenje tehnike i angažovanje ljudi, prijedlog za slanje radnika na prinudni odmor odnosi se na one koji su radili za Federalnu radio televiziju, jer nećemo dozvoliti da se BHRT ugasi, a da Federalna radi u punom kapacitetu i ne plaća usluge koje koristi. Radio televizija Republike Srpske je u drugačijoj poziciji, oni imaju vlastite kapacitete za produkciju, obradu i emitovanje programa. No, oni ne uplaćuju novac od RTV takse na zajednički račun sa kojeg se taj novac onda dijeli po zakonom propisanim pravilima.’’

Radio televizija Republike Srspke u Banjoj Luci
Radio televizija Republike Srspke u Banjoj Luci

Direktor Radio televizije RS Draško Milinović reagovao je na navode Upravnog odbora negirajući dugovanja koja ova kuća ima prema državnom emiteru.

’Upravni odbor BHRT-a izašao je u javnost sa netačnim podacima o međusobnim potraživanjima i ti podaci ni blizu ne odražavaju realno stanje. S druge strane, taj Upravni odbor je opstruirao do sada sva nastojanja da se popravi situaciju u sva tri emitera i pronađe optimalno rješenje za finansiranje.’’

Direktor Federalne televizije ne odgovara na pozive novinara.

Iako još nema rješenja za problem finansiranja, a time i funkcionisanja Javnog radio-televizijskog sistema BiH mnogi se slažu da se ne smije dozvoliti njegovo gašenje.

S tim u vezi oglasio se i ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko saopštenjem u kojem između ostalog navodi:

''Stanje u BHRT-u rezultat je dugogodišnjeg nemara svih institucija i organa nadležnih za stvaranje uvjeta i provedbu zakona i propisa o nesmetanom funkcioniranju državne televizije.

Opstanak BHRT-a kao javnog servisa i emitiranje programa ne smiju biti dovedeni u pitanje. ''

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG