Dostupni linkovi

UAE: Sporazum s Izraelom bi trebao otkloniti sumnje oko prodaje borbenih aviona Emiratima


Borbeni avioni F-35
Borbeni avioni F-35

Ujedinjeni Arapski Emirati žele modernizovati vojsku, a zahtjev za američkim ratnim avionima F-35 je na stolu još prije dogovora o normalizaciji s Izraelom, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova UAE Anwar Gargash, prenosi Reuters.

Sporazum bi trebao razbiti "svako sjeme sumnje" o tome zašto bi ova država Zaljeva trebala dobiti borbene avione F-35 iz Sjedinjenih Država, rekao je Gargash novinarima.

"UAE nastoje, poput svake zemlje koja svoju vojsku shvata ozbiljno, stalno modernizovati vojsku, tako da je naš zahtjev za F35 i drugim sistemima prethodio ovom sporazumu," rekao je.

Postojeći avioni F-16 u Emiratima sada su stari skoro dvije decenije i vrijeme je da se obnove, rekao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će se njegova vlada usprotiviti bilo kojoj američkoj prodaji ratnih aviona F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uprkos uspostavljanju odnosa sa ovom zaljevskom zemljom.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je rekao za Fox News da neće imati problema da proda avione UAE-u.

Emirati i njihov zaljevski susjed Bahrein trebali bi u utorak na ceremoniji u Bijeloj kući potpisati sporazume o uspostavljanju odnosa s Izraelom.

Ovo će biti prvi sporazum o uspostavljanju odnosa između arapskih zemalja i jevrejske države u posljednjih više od 25 godina, prenijela je njemačka novinska agencija DPA.

Izrael je pristao da ne izvrši aneksiju Zapadne obale u okviru dogovora.

Palestinsko rukovodstvo, koje nije dio sporazuma, kritikovalo je dogovore o normalizaciji odnosa, koji su uslijedili iako nema ozbiljnog mirovnog procesa.

XS
SM
MD
LG