Dostupni linkovi

Bahrein postigao dogovor sa Izraelom, Palestina povlači ambasadora


Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozdravio je u petak, 11. septembra uveče, sporazum o normalizaciji odnosa sa Bahreinom i zahvalio na tome predsedniku SAD Donaldu Trampu.

"Trebalo nam je 26 godina izmedju drugog mirovnog sporazuma sa jednom arapskom zemljom i trećom ali samo 29 dana izmedju treće i četvrte i biće ih još", rekao je Netanjahu, aludirajući na mirovni sporazum s Jordanom 1994, a pre toga s Egiptom 1979, i sporazum s Ujedinjenim Arapskim Emiratima postignut 13. avgusta, preneo je Asošijejted pres (AP).

Netanjahu je o sporazumu sa drugom zemljom Zaliva posle Emirata, Bahreinom, obavestio građane Izraela u saopštenju i video poruci na hebrejskom jeziku.

Pozdravio ga je i Tramp, objavivši na Tviteru da je postignut još jedan "istorijski" dogovor.

"Naša dva velika prijatelja, Izrael i Kraljevstvo Bahrein, dogovorili su mirovni sporazum. Druga arapska zemlja koja je pristala na mir sa Izraelom u poslednjih 30 dana", napisao je Tramp.

Predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi pozdravio je sporazum, označivši ga istorijskim.

"Pozdravljam taj važan korak čiji je cilj učvršćivanje stabilnosti i mira na Bliskom istoku i koji će omogućiti da se nadje pravedno i trajno rešnje za palestinsku stvar", napisao je Al Sisi na Tviteru.

Egipat je potpisnik prvog mirovnog sporazuma jedne arapske zemlje sa jevrejskom državom 1979. godine.

Palestinska uprava i islamistička organizacija Hamas osudili su sporazum o normalizaciji odnosa Izraela i Bahreina.

"Sporazum Bahreina i Izraela je nož u ledja palestinskoj stvari i palestinskom narodu", rekao je Frans presu ministar za socijalne poslove Ahmad Maždalani.

Istim rečima je ranije osuđen sporazum s Emiratima.

Palestinski zvaničnik Saeb Erekat, glavni mirovni pregovarač, saopštioj e da će palestinski ambasador u Bahreinu biti opozvan.

Hamas koji kontroliše pojas Gaze ocenio je da se time nanosi "ozbiljna šteta" palestinskom cilju.

XS
SM
MD
LG